Na svátečních stolech se často objevují kalorická a méně zdravá jídla, jako jsou saláty s majonézou, vaječné pokrmy, steaky, tučné omáčky a dorty. Dietologové však tvrdí, že každá rodina si může osvojit nové, zdravější stravovací návyky, které jí pomohou přečkat svátky s mírnými zažívacími potížemi, aniž by musela užívat léky na zažívací potíže nebo jít do nemocnice. „Například podávejte svačiny s pečenou zeleninou, čerstvým ovocem nebo sušeným ovocem.
Místo červeného masa volte kuřecí, krůtí nebo rybí. Jako přílohu si připravte salát z čerstvé zeleniny a místo majonézy ho ochuťte jemným olivovým olejem a bylinkami. Vyhněte se tučným omáčkám. Jako dezert se hodí ovoce a malé zákusky,“ říká lékař. Nepřejídejte se Přejídání o Vánocích může vést k zažívacím potížím, jako je pálení žáhy, průjem a zácpa, zánět slinivky břišní a otrava jídlem. Lékaři doporučují jíst s mírou a nepochutnávat si na všem najednou. Začněte o Vánocích. Nemusíte sníst všech 12 jídel najednou – dopřejte si několik jídel za hodinu a mezi jídly si dělejte přestávky, abyste se rozhýbali.
Tím méně zatížíte svůj trávicí systém. Nezapomeňte, že účelem svátků je být spolu a stýkat se, ne jíst. Stejná zásada platí i pro vánoční setkání. Malá jídla, procházky venku, povídání, hry. Různé aktivity pomohou zabránit neustálému mlsání a zlepší trávení. A nezapomeňte pít vodu“. Lékaři uvádějí, že hlavními příznaky otravy jídlem jsou nevolnost, bolesti břicha, zvracení, průjem a horečka. Tyto příznaky obvykle odezní během 1-2 dnů.
Pokračování na další straně