Za socialismu jsme milovali citronové babeta řezy. Jsou hotové během chvilky a nadýchané jako obláček

Vzpomínáte si na babetku, jejíž citronová vůně zahalila celý dům? Rádi bychom vám připomněli její snadný recept, díky kterému si může babetku, upéct doma každý. Je to vynikající dezert, který jistě potěší v chladném podzimním dni.

Na citronové řezy potřebujete 4 vejce, 220 g nejlepšího bílého cukru, 250 g polohrubé mouky, po 100 ml oleje a vody, prášek do pečiva, sůl a nejlépe 2 bio citrony. Může se zdát, že je to na moučník hodně citronů, ale kyselosti se vůbec nebojte. Jen si slijte sliny a začněte pracovat na těstě.

Před šleháním žloutků je důležité, aby měla vejce pokojovou teplotu. Vejce proto 30 minut předem vyjměte z lednice a nechte je stát na kuchyňské lince. Mezitím smíchejte mouku s práškem do pečiva, vymačkejte šťávu z jednoho citronu a nastrouhejte kůru z jednoho citronu. Poté vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, postupně přidejte citronovou kůru, šťávu, olej a vodu a nakonec mouku s práškem do pečiva.

Pokračování na další straně