Jahodové jsou nepochybně jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce vůbec. Jejich lahodné chuti se prostě nic nevyrovná a zamilovávají si je lidé napříč všemi generacemi. Můžete si je vychutnat jen tak, když si je utrhnete přímo ze zahrady, nebo z nich můžete vykouzlit mnoho sladkých pochoutek. Je jedno, zda je smícháte s tvarohem, bílým jogurtem nebo mlékem, vždy to bude vynikající. Na jahodách je nevýhodné pouze to, že se rychle kazí a nelze je dlouho uchovat ani v chladničce.
Prvním krokem je správný výběr
Pokud si chcete vychutnat jahodový koktejl nebo bublaninu, buďte pozorní již při výběru ovoce. Kvalitní a čerstvé plody poznáte na první pohled. Jahody jsou náchylné k rychlému plesnivění, proto buďte opatrní. Vyhněte se pomačkanému ovoci, může se vám totiž zchátrat již během cesty domů. Tento problém můžete vyřešit pouze v případě, že plody chcete ihned zpracovat.
Omyjte je až před konzumací
Pokud plánujete jahody ihned konzumovat, omyjte je všechny. Pokud je neplánujete ihned spotřebovat, neumývejte je, aby se nezdeformovaly a nezplesnivěly. Pokud jste zakoupili více jahod, než spotřebujete najednou, můžete je chytře uskladnit. Vložte neumyté jahody do papírového sáčku, který absorbuje vlhkost. Takto uložené jahody vydrží v lednici až 10 dní.
Pokračování na další straně