KDE A JAK BOLÍ, KDYŽ NEFUNGUJE Slinivka: Co způsobuje problémy a jak odhalit zánět a rakovinu

Onemocnění slinivky břišní je obtížné odhalit, protože tento orgán je nepřístupný. Lékaři aplikují především fyzikální vyšetření, které však nedává spolehlivý obraz právě kvůli umístění tohoto orgánu.

Rozbor krevního obrazu je důležitý i pro diagnostiku případných poruch, jeho nálezy však mohou být i zavádějící. Jaké nemoci napadají slinivku, jak to bolí a jaké jsou další příznaky? Přečtěte si to!

Akutní zánět slinivky břišní

Akutní pankreatitida je náhlý záchvat charakterizovaný ostrou bolestí v horní části břicha. Je velmi silný a vydrží několik dní. Dalšími příznaky akutní pankreatitidy jsou nevolnost, zvracení, průjem, nadýmání a vysoká horečka.

Mezi nejčastější příčiny akutního zánětu slinivky břišní patří žlučové kameny, chronická konzumace alkoholu a vysoká hladina krevního tuku. Důvody mohou být dědičné a kromě některých úrazů a infekcí může dojít k poškození slinivky také v důsledku poruch elektrolytů a hormonů.

Chronický zánět slinivky břišní

Toto onemocnění je progresivní a jeho progrese ničí slinivku břišní. Je častější u mužů než u žen, vyskytuje se nejčastěji mezi 30. a 40. rokem.

Příznaky jsou velmi podobné jako u akutní pankreatitidy, nejčastějšími obtížemi jsou bolest v horní části žaludku a průjem. Jak nemoc postupuje, pacienti hubnou a jsou podvyživení. V pokročilém stadiu se u pacienta může rozvinout i diabetes mellitus.

Nejčastější příčinou je pravidelná konzumace alkoholu. Možné jsou také dědičné poruchy, stejně jako cystická fibróza. U značného počtu pacientů se přesná příčina nikdy nezjistí.

Pokračování na další straně