Zázvor je velmi oblíbenou přísadou při vaření, zejména v indické a asijské kuchyni. Byl také používán pro své léčivé vlastnosti a to z velmi důležitého důvodu.
Fakta o zázvoru:
Trávení
Zázvor obsahuje fenolické sloučeniny, které zmírňují podráždění trávicího traktu, inhibují žaludeční kontrakce a stimulují produkci žluči a slin.
Nevolnost
Žvýkání syrového zázvoru nebo pití zázvorového čaje je oblíbeným domácím lékem na nevolnost při léčbě rakoviny.
Léčba nachlazení a chřipky
Jako silný antiperspirant podporuje pocení a prohřívá tělo zevnitř.
Úleva od bolesti
Zázvor funguje jako přírodní lék proti bolesti. Podle studie zahrnující 74 dobrovolníků na University of Georgia snížilo každodenní podávání zázvoru bolest svalů způsobenou cvičením o 25 %.
Pokračování na další straně