Udělejte ten nejzdravější chléb na světě bez mouky!

– Proces výroby tohoto neobvyklého chleba je trochu zdlouhavý, ale opravdu nezabere moc času. Začíná se zalitím pšenice vodou. Pšenice ve vodě zůstane tři dny, dokud nezačne klíčit.

– Po třech dnech pšenici slijte z vody a v malém množství umelte mlýnkem na maso nebo mixérem, nakonec vznikne hmota podobná těstu.

-Do namleté ​​pšenice přidáme vločky dle vlastního výběru.Já použila ječmen.Vločky se zpočátku namočí ve vlažné vodě,kterou při změknutí vymačkáním dobře scedíme.

– Můžeme přidat i různá semínka dle vlastního výběru, např. slunečnicová, lněná a sezamová, která před přidáním do chlebové hmoty zlehka orestujeme na suché pánvi.

– V 50 ml vody rozmícháme polovinu čerstvého (množství je volitelné, celé, i když dávám kvůli chuti jen polovinu) droždí se lžící cukru.pšenice samotná byla dostatečně vlhká.

Do chlebové hmoty přidáme lžíci soli, vše dobře promícháme a dáme do zapékací formy na cca 30 minut odstát.Nejlepší je použít silikonové formy, protože pak není potřeba přidávat žádný tuk, nevytvořilo by se předtím kůrka pečení.

– Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia Před pečením vložte do trouby pár kostek ledu, aby se trouba zapařila, čímž kvásek ještě trochu nakyne, než kůrka ztvrdne.Chleba pečte asi 45-50 minut. tyčí jako při pečení koláčů.

Po vychladnutí chléb zabalíme do stahovací fólie a uložíme do lednice, chléb lze rozdělit na denní porce a zmrazit a použít dle potřeby.

Zdroj:coolinarika