TYTO HOUBY JSOU SMRTELNÉ: jak poznat, zda jsou houby jedlé a jak poznat otravu

Kvůli nedostatečné znalosti a rozlišování hub dochází každoročně k otravám. Proto je důležité vědět, jak rozlišit jedovaté a jedlé houby, které vypadají podobně.

Hojné srážky v Česku podporovaly růst hub , a tak je sběrači začali masově sbírat. Uneseni „vědomím“, že jich je po dešti nejvíce , zapomínají, že spolu s jedlými houbami letos na jaře vzkvétaly i jejich jedovaté „protějšky“, které někdy i velmi zkušení sběrači jen stěží rozeznají.

Na Kliniku urgentní a klinické toxikologie Národního toxikologického centra Vojenské lékařské akademie bylo jen tento týden přijato šest pacientů kvůli otravě způsobené nedostatečnou znalostí druhu a nešetrným prodejem na trzích . Dva lidé s těžkou formou otravy snědli houby , o kterých si mysleli, že jsou „vajíčka“, a byla to muchomůrka zelená. Ze čtyř s lehčí formou otravy tři koupily „mlékárny“ na tržnici.

V Česku je stále více „ sběračů “, kteří tvrdí, že houby poznají a snadno se odváží začít je sbírat. Zapomínají bohužel, že ke správnému sběru jedlých hub potřebují kromě literatury i pomoc odborného poradce. Pokud ne, vždy existuje riziko chyb, které mohou být v některých případech fatální.

Podle našeho spolubesedníka jsou nejnebezpečnější houby většinou nejkrásnější a v naší oblasti je nejjedovatější hřib zelený, který je velmi podobný králíkovi. Ze třiceti jedovatých hub v Česku jsou kromě muchomůrky zelené nejjedovatější hřib je Muchomůrka jízlivá, Muchomůrka jarní.

Je považovaná za nejjedovatější a zároveň nejnebezpečnější houbu Evropy a Severní Ameriky. Má na svědomí až 90 % smrtelných otrav z hub. Příznaky se objevují, až když je jed vstřebán do organismu a jsou zasažena hlavně játra. I pokud člověk přežije, mívá většinou trvalé následky. Jako smrtelná dávka se uvádí 50 g houby za syrova, čili jedna plodnice. Paradoxně přeživší potvrdili, že chuťově je výtečná. Stejně jedovaté jsou i její bílé mutace a podobné druhy Muchomůrka jarní a jízlivá. Ty jsou ale poměrně vzácné.

– Pokud jsou snědeny, mohou být smrtelnější než kousnutí kobrou.-Nejnebezpečnější je však poupě zelené. Tato houba byla smrtelná až v 90 procentech všech úmrtí na otravu houbami v Česku . Jen jeden klobouk zeleného poupěte může zabít tři dospělé, kteří umírají v nejbolestivější agónii. Nejvíce otrav však způsobuje list olovnaté rudy.

Pokračování na další straně