TUTO RAKOVINU JE NEJTĚŽŠÍ ZJISTIT: Říkají ji „tichý zabiják“, tyto signály neignorujte

Je těžké to odhalit, protože příznaky nejsou specifické!

Rakovina žaludku je velmi zákeřný typ rakoviny a přesná příčina není známa. Vzhledem k tomu, že zhoubná onemocnění jsou v dnešní době jednou z nejčastějších příčin úmrtí, je pro úspěšnou léčbu klíčové včasné odhalení!

K jeho rozvoji mohou přispívat některé dietní faktory. Nejčastěji zmiňovaná jsou uzená a vysoce solená jídla (maso a ryby), voda s vysokým obsahem dusičnanů, uchovávání potravin při pokojové teplotě (četnost snižuje používání ledniček a moderních metod konzervace potravin).

Zvýšenému riziku jsou vystaveni kuřáci a alkoholici. Mnoho studií ukazuje, že konzumace potravin, které obsahují vitamín C a b-karoten (čerstvé ovoce a zelenina, černý chléb atd.), snižuje riziko.

Zvýšené riziko vzniku je také u lidí, kteří mají některá onemocnění žaludku, jako je atrofická gastritida a perniciózní anémie. V roce 1994 Světová zdravotnická organizace prohlásila Helicobacter pylori za karcinogen některých forem žaludečních nádorů. Názory na souvislost mezi žaludečními vředy a rakovinou žaludku, zejména mezi japonskými a americkými vědci, se různí, i když se riziko rakoviny žaludku u lidí s vředy zdá být malé.

Některé studie uvádějí vyšší výskyt u lidí s krevní skupinou A ve srovnání s krevní skupinou O, i když je jen o pár procent vyšší. Podíl genetických faktorů na vzniku karcinomu žaludku se projevuje jeho častějším výskytem u pacientů, u kterých zemřel jeden z rodičů na karcinom žaludku. Je také častější u jednovaječných dvojčat než u dvojčat.

Jak vypadá klinický obraz?

Nejčastěji pacienti pociťují potíže, které jsou atypické – diskomfort v žaludku (abdominální diskomfort), pocit plnosti žaludku po jídle a často i bolest.

Pokračování na další straně

1
2