Jak nakupovat, jak skladovat?
- Angrešt lze použít k různým účelům v různých fázích zralosti (viz níže). Podle toho nakupujeme a sklízíme.
- Nezralé oči jsou tvrdší, jasnější, zelenější než zralé.
- Hledejte bobule, které jsou bez prasklin a skvrn.
- Jeho zralý angrešt je vlhký a měkký, obtížně se přepravuje a začíná se snadno kazit a plesnivět.
- Může být skladován v chladničce po dobu 3-5 dnů.
Všestranný angrešt
Ovoce lze využít mnoha způsoby:
- z nezralého ovoce se dá udělat výborný kompot ;
- Polozralý angrešt lze pro vysoký obsah pektinu použít k zahušťování džemů a zavařenin z jiného ovoce, do omáček a polévek;
- zralé na syrovou spotřebu, na koláče, umíme udělat džem, ale třeba i víno;
- lze dobře zmrazit;
- jeho chuť se příjemně mísí s následujícími pokrmy: jablko, jahoda, máta, černý bez, jehněčí a vepřová pečeně, ryby.
Zdroj:twice