Dobrou chuť!
4. „Kharcho“ s kuřecím masem.
Ingredience:
- kuřecí prsa – 300 g;
- mrkev – 1 kus;
- cibule – 1 kus;
- rýže – 100 g;
- česnek – 3 stroužky;
- rajčatová pasta – 2 polévkové lžíce. lžíce;
- sůl a koření – podle chuti;
- greeny – malá parta;
- rostlinný olej – na smažení.
- Výpočet – pro 3 litry.
Co mám dělat?
- Kuřecí prsa nakrájejte na kousky;
- Rýži uvaříme spolu s kuřecími prsíčky v osolené vodě;
- Mrkev nastrouhejte na velkém struhadle (nebo nakrájejte na plátky);
- Cibuli nakrájejte na malé kostičky;
- Smažte mrkev a cibuli, přidejte rajčatovou pastu, nasekaný česnek, jemně nakrájenou zeleninu a trochu dušené;
- Přidejte pečínku do polévky se solí a kořením;
- Když se polévka vaří, vypněte ji a nechte polévku 10 minut vařit;
- Při podávání polévku posypte bylinkami.
Dobrou chuť!
5. Rajčatová polévka s masovými kuličkami a cizrnou.
Ingredience:
- mleté hovězí maso – 400 g;
- cizrna – 1 šálek (předem namočený ve vodě);
- brambory – 3 kusy;
- mrkev – 1 kus;
- cibule – 1 kus;
- česnek – 3 stroužky;
- Bulharský pepř – 1 kus (malý);
- rajčatová pasta – 2 polévkové lžíce. lžíce;
- rostlinný olej – na smažení;
- sůl a koření – podle chuti.
- Výpočet – 4 litry.
Co mám dělat?
- Cizrnu vařte v osolené vodě, dokud se neuvaří;
- Z mletého masa tvořte malé karbanátky a opatrně je přidejte k cizrně uvařit;
- Proveďte pražení;
- Cibuli a mrkev nakrájejte na malé kostičky a smažte;
- Přidejte najemno nakrájenou papriku a česnek s rajčatovou pastou, vařte pod pokličkou na mírném ohni 10 minut (míchejte, aby nedošlo k připálení);
- Výpek přiložíme k uvařené cizrně a masovým kuličkám. Přidejte brambory nastrouhané na velkém struhadle, osolte a opepřete, jak se polévka vaří, vařte na mírném ohni 20 minut, poté vypněte a nechte polévku 10 minut vařit;
- Při podávání posypeme bylinkami.
Dobrou chuť!
6. Sibiřská okurka s houbami.
Ingredience:
- hovězí maso – 300 g;
- Uzené klobásy – 200 g;
- šunka – 200 g;
- cibule – 1 kus;
- houby – 200 g (například lesní zimolez, předvařené);
- okurky – 2 kusy;
- olivy – 150 g (vypeckované);
- rajčata – 2 kusy;
- rajčatová pasta – 2 polévkové lžíce. lžíce;
- sůl a koření – podle chuti;
- rostlinný olej – na smažení;
- citron – 1 ks.
- Výpočet 3-3,5 litru.
Co mám dělat?
- Hovězí vývar uvaříme v osolené vodě, maso vyjmeme, nakrájíme na malé kousky a vložíme zpět do pánve spolu s houbami a kořením;
- Uděláme restování: Cibuli nakrájíme, orestujeme dozlatova, přidáme nakrájenou šunku a uzenou klobásu, vše společně opékáme 5 minut, přidáme nakrájená rajčata bez slupky a rajčatový protlak, vše pod pokličkou podusíme na mírném ohni 10 minut;
- Výpek přendejte do hovězího vývaru a přidejte nakrájené okurky a olivy, přiveďte k varu, vypněte a nechte 20 minut louhovat lák;
- Při podávání vložíme do každého talíře plátek citronu;
- Velmi chutné se zakysanou smetanou a nakrájenou zeleninou.
Dobrou chuť!
7. Slepičí polévka se sýrovými knedlíčky a zeleným hráškem.
Ingredience:
- kuřecí prsa – 300 g;
- mrkev – 1 kus;
- brambory – 3 kusy;
- zelený hrášek – malá hrst;
- cibule – 1 kus;
- sýr – 50 g;
- vejce – 1 kus;
- mouka – 4 polévkové lžíce. lžíce (možná více či méně, vše závisí na mouce);
- sůl a koření – podle chuti;
- rostlinný olej – na smažení.
Co mám dělat?
- Vývar z kuřecích prsíček uvaříme v osolené vodě, prsa rozebereme na vlákna a vhodíme zpět do vývaru;
- Brambory nakrájejte na kostky, přeneste do vývaru;
- Proveďte pražení;
- Smažte jemně nakrájenou cibuli a nakrájenou mrkev (nebo nastrouhanou na struhadle);
- Přidejte pečínku do polévky, osolte a okořeňte a vařte, dokud nebude téměř hotová;
- Tvoříme tvarohové knedlíky: Sýr nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, promícháme a postupně po malých dávkách přidáváme mouku, prohněteme tak, aby se vám lehce přilepila na ruce a vyválejte malé kuličky;
- Přidejte knedlíčky spolu se zeleným hráškem a vařte dalších 10 minut, přikryjte a nechte polévku 5 minut vyluhovat.
Dobrou chuť!
8. Slepičí polévka s vaječnými placičkami.
Ingredience:
- kuřecí prsa – 300 g;
- vejce – 3 kusy;
- mrkev – 1 kus;
- cibule – 1 kus;
- brambory – 2 kusy;
- sůl a koření – podle chuti;
- rostlinný olej – na smažení.
Co mám dělat?
- Vývar z kuřecích prsíček uvaříme v osolené vodě, prsa nakrájíme na malé kousky, přendáme zpět do vývaru;
- Přidejte do polévky nakrájené brambory;
- Proveďte pražení;
- Nastrouhejte mrkev na velkém struhadle a nakrájejte cibuli na malé kostičky, smažte zeleninu;
- Přidejte pečínku do polévky a vařte 15 minut;
- Rozšlehejte vejce s trochou soli a pepře;
- smažte z obou stran jako palačinky (výpočet 3 vejce – tři palačinky);
- Vaječné placky mírně vychladíme a nakrájíme na proužky, přidáme do polévky. Po uvaření polévky stáhněte z plotny a nechte 10 minut vyluhovat;
- Posypeme nakrájenou zeleninou a podáváme.
Dobrou chuť!
9. Finská polévka s lososem a smetanou.
Ingredience:
- lososová polévková sada – 300 g (hlavy, ostny, ocasy);
- filet z lososa – 300 g;
- brambory – 3 kusy;
- mrkev – 1 kus;
- cibule – 2 kusy;
- nízkotučný krém – 1 šálek;
- sůl a koření – podle chuti.
- Výpočet – pro 3 litry.
Co mám dělat?
- Pošlete polévku nastavenou k varu s celou cibulí, jak se vaří, neustále odstraňujte pěnu;
- Vyjměte polévkovou sadu z vývaru;
- Vývar přecedíme, vařící vrátíme na sporák, přidáme brambory nakrájené na malé kostičky, nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev;
- Když se vývar vaří, přidejte nakrájeného lososa, sůl a koření;
- Vařte 20 minut, neustále odstraňte pěnu;
- Na samém konci vaření zalijeme smetanou, přivedeme k varu, odstavíme z plotny a necháme 20 minut vyluhovat.
Dobrou chuť!
10. Hovězí šurpa.
Shurpa je orientální, hustá a velmi sytá polévka, nejlépe ji vařit v kotlíku, maso obrat až na kost, pro zasycení. Polévka je velmi chutná. Našla jsem spoustu receptů, ale rozhodla jsem se tam zastavit a nelitovala jsem.
Ingredience:
- hovězí maso s kostí nebo masem a žebry – 800 g;
- cibule – 2 kusy;
- loupaná rajčata – 3 ks;
- mrkev – 2 kusy (střední velikost);
- Bulharský pepř – 2 kusy (nejlépe různých barev);
- brambory – 6-7 kusů;
- česnek – 5 stroužků;
- pálivá paprika – 1 kus;
- rajčatová pasta – 1 tabulka. lžíce se skluzavkou;
- zelenina – petržel, koriandr (podle chuti);
- rostlinný olej – na smažení;
- koření a sůl – podle chuti.
- Výpočet – pro 5 litrů.
Co mám dělat?
- Maso omyjte, nakrájejte na střední kousky a pošlete smažit přímo do hrnce (pokud není hrnec, můžete vařit v multivarku nebo smažit samostatně na pánvi), smažit na obou stranách na vysokém ohni, přidat mrkev, nakrájenou na plátky mrkev a cibuli na půlkroužky, vše orestujte, zeleninu přiveďte do měkka;
- Přidejte vodu a vařte asi 1 hodinu (nezapomeňte odstranit pěnu);
- Mezitím oloupejte brambory a papriky (horké, dokud se jich nebudete muset dotknout);
- Nastal čas, je třeba položit další zeleninu;
- Brambory, papriky a rajčata nakrájejte poměrně velké a pošlete do vývaru, nezapomeňte osolit a přidat různé koření, přiveďte k varu, přidejte rajčatovou pastu, nasekaný česnek a feferonku vcelku (bez řezání);
- Přikryjte, snižte teplotu na minimum a vařte 1 hodinu;
- Po uplynutí času velmi opatrně vyjměte feferonky a posypte bylinkami a vařte dalších 5 minut;
- Při podávání těm, kdo mají rádi ostřejší, nakrájejte na malé kousky přímo na talíř feferonku (ale ne všechny, samozřejmě) a posypte bylinkami.
Dobrou chuť!
Která z těchto 10 vás zaujala nejvíce?
Zdroj:souspark