„Tichý zabiják“ číhá v kuchyni: Uvolňuje karcinogeny, i když se nepoužívá

Rostoucí počet výzkumů ukazuje, že plynové sporáky uvolňují toxické sloučeniny, i když se nepoužívají. Mezi ty největší obavy patří benzen, který je karcinogenní. Studie společnosti PSE Health Energy objevila benzen v 99 procentech vzorků odebraných z kalifornských domů. Mezi další zjištěné chemikálie patří xylen, toluen a ethylbenzen, které mohou také způsobit dýchací potíže a dokonce i rakovinu.

Studie společnosti PSE Health Energy zjistila, že plynové pece mohou vypouštět tolik benzenu jako cigarety, takže jsou podobné pasivnímu kouření.

„Můžete získat stejnou úroveň benzenu pouhým vypnutím pece ve svém domě, jako byste očekávali v domě s kuřáky,“ řekl Seth Shonkoff, generální ředitel společnosti PSE Energy Health.

To samozřejmě jen při vypnutém sporáku. Výzkum zveřejněný v loňském roce ukázal, že emise NOx při používání tohoto zařízení mohou během několika minut překročit bezpečnostní normy pro kvalitu venkovního vzduchu.