„Tichý zabiják“ číhá v kuchyni: Uvolňuje karcinogeny, i když se nepoužívá

Nová studie spojuje plynové sporáky s jedním z osmi případů dětského astmatu, oznámila americká Komise pro bezpečnost spotřebitelských výrobků s tím, že zváží jejich zákaz.

Negativní dopad těchto zařízení na zdraví lidí je mnohem větší, takže těm, kteří se nechtějí nebo nemohou vzdát plynových sporáků, se doporučuje několik způsobů, jak snížit jejich poškození, píše hedgehogelectric.com.

Zdroj znečištění vnitřního ovzduší?

Bezpochyby ano. Plynové pece znečišťují naše domovy dvěma způsoby. První je nejzřetelnější – když se používají. Hořící plyn vytváří teplo, které způsobí, že se kyslík a dusík spojí s plamenem.

Ty se spojí a vytvoří oxid dusnatý a oxid dusičitý, společně známý jako NOx, které mohou dráždit plíce. Ale to není jediná sloučenina, které je třeba se obávat. Plynové vaření může také uvolňovat oxid uhelnatý, částice a dokonce i formaldehyd. Všechny mají různé škodlivé účinky na zdraví a mohou ovlivnit dýchací a kardiovaskulární systém.

Pokračování na další straně