Výsledná sirupová směs je směsí glukózy a fruktózy v různých poměrech. Glukózový sirup, fruktózový sirup, glukózo-fruktózový sirup, vysokofruktózový sirup jsou různé názvy (určené tímto poměrem) pro takový sirup.
Tento sirup většinou najdete ve svých průmyslových potravinách, zejména sladkostech, a podle posledních výzkumů je jednou z největších příčin obezity a různých metabolických syndromů.
– Fruktóza se metabolizuje velmi pomalu, výhradně v játrech. Pokud máte „ztučnělá játra“, je pravděpodobné, že je máte ze sladkostí slazených fruktózovým sirupem;
– Vlivem zátěže jater fruktózou dochází ke zvýšení tuků v krevním řečišti, možnému vzniku cukrovky, obezity, zpomalení metabolismu celého organismu. Sladkosti tedy nejsou nebezpečné jen kvůli cukru, ale také kvůli cukru, který je obtížně metabolizovatelný.
– Pokud užíváte glukózo-fruktózový sirup, je velká pravděpodobnost, že vaše tělo nebude metabolizovat zdravé tuky, které během dne sníte, protože mozek z jater (zatížených metabolismem fruktózy) „dostává“ informace, které nepotřebuje ať jsou jakkoli zdravé.
– Glukózovo-fruktózový sirup neobsahuje nic nutričně hodnotného.
– Velmi snadno se přeměňuje na nezdravý tuk.
– U mladší populace souvisí s hyperaktivitou.
– Získání tohoto sirupu je chemický proces, kterého se jako katalyzátory účastní kovy.
– Naši blízcí předkové konzumovali fruktózu přirozeně výhradně z ovoce. Jsme první generací, která uměle požívala fruktózu, 5x více než naši předkové.
Mnoho potravinářských výrobků (čokolády, sušenky, potravinářské přísady, nealkoholické nápoje, cereálie…) tento sirup obsahuje, protože jde o velmi dobrý a extrémně levný strategický produkt. Dodává jídlu „půlnoční chuť“ (jako tuk). Nenechte se zmást jeho jménem. Krátkodobě je dobrý, dlouhodobě zatěžuje zdraví.
Zdroj:brale