Všechny části celeru jsou jedlé a výživné – stonky, listy i semena. Celerové listy se často používají do polévek a příloh, zatímco z mletých celerových semen se připravuje vynikající chilli. Olejová složka v semenech dodává celeru jeho charakteristickou chuť a mnoho zdraví prospěšných látek. Celer je bohatý na vitaminy B6, C, A a K, kyselinu listovou, vápník a vlákninu.
Podívejme se, jaké příznivé účinky má na naše zdraví:
Protizánětlivé účinky
Celer je plný antioxidantů, které zvyšují boj proti volným radikálům podílejícím se na zánětlivých procesech. Celer lze použít jako přírodní lék na mnoho zánětlivých onemocnění, včetně onemocnění jater a ledvin, artritidy, syndromu dráždivého tračníku, kožních onemocnění a infekcí močových cest.
Snižuje hladinu cholesterolu
3-n-butylftalid obsažený v celeru snižuje hladinu tuků v krvi. Nutraceutika z celeru mohou rovněž snižovat hladinu cholesterolu.
Pokračování na další straně