RUSKÁ BYLINKÁŘKA TVRDÍ: „Tyto tři ‚plevele‘ jsou darem od Boha, LÉČÍ celé tělo!

Z těchto tří „plevelů“ lze připravit nápoj nebo čaj a jejich kombinace přináší tělu absolutní zdraví.

Kopřiva

Kopřiva rozhodně není jen obtížným plevelem, ale patří k velmi užitečným rostlinám, které prospívají lidskému zdraví a léčí i fyzické potíže. Proč byste měli kopřivu mít na své zahradě? Jak ji lze využít a jaké jsou její léčebné účinky?

Věřte, že kopřiva rozhodně stojí o vaši pozornost a místo ve vaší zahradě. Nevypuzujte ji ze své zahrady jako plevel. Kopřiva nabízí velmi pestré a efektivní využití. Byla by vskutku velká škoda, toho náležitě nevyužít. Lze to, aniž by se vám kopřiva rozrostla jako nežádoucí a překážející plevel.

Kopřivu oceníte zejména na jaře

A to z důvodu, že docházejí zásoby zeleniny z loňského roku a nová samozřejmě ještě moc neroste. Kopřiva je vítanou vitamínovou bombou. Sběr kopřivy je vhodný do konce května a pak až zase mladé výhony v září. Mezitím není vhodný sběr pro značný obsah dusíku. Každopádně kopřiva dokáže mnoho. Pokud ji vyčleníte na zahradě prostor, kde ji budete pravidelně sklízet, uděláte jen dobře.

Je třeba samozřejmě i tak myslet na to, že je kopřiva dobře se rozrůstajícím plevelem, zničí rychle menší rostliny, na jejichž území se dostane. Z tohoto důvodu je zapotřebí se o porost kopřiv náležitě starat, tj. pravidelně sklízet, aby se rostliny nemohly vysemenit, nutné je i pravidelné obrývání a vyndávání podzemních výhonů, kterými se kopřiva umí velmi rychle šířit do svého okolí.

Mnozí si nedokáží představit jaro bez kopřivových receptů, neznámější je zajisté nádivka z kopřiv, ale také například masové rolky s kopřivami, špenát z kopřiv, polévky, bramboráčky, omáčky, polévky apod. V těchto pokrmech najde uplatnění kopřiva coby zdravá ingredience.

Kopřiva čistí i léčí

Je známo, že pro jarní detoxikaci těla je nejúčinnější kopřivový čaj, popřípadě bylinný čaj s obsahem kopřiv. Nejlepší je samozřejmě možnost sběru kopřiv na vlastní zahradě. Kopřiva má nejen pozitivní vliv na detoxikaci organismu, ale snad každý ví, že čistí krev, vyživuje vlasy, pleť i nehty.

Kopřiva obsahuje mnoho prospěšných látek, jako je například chlorofyl, třísloviny, serotonin, kyselinu křemičitou, vitamín B1, B6 a C, dále v sobě ukrývá kyselinu mravenčí a octovou, glukokininy apod.

Kopřiva snižuje hladinu krevního cukru, působí močopudně, napomáhá k rychlejšímu hojení, působí protizánětlivě. Kromě jiného dokáže účinně redukovat míru pocení a v kosmetickém průmyslu je používána po mnoho let.

Kopřiva v čerstvém i sušeném stavu

Kopřiva prokáže výtečnou službu i v rámci domácího pleťového tonika, stejně tak je známo její využití ve vlasové kosmetice. Nejlepší variantou je pěstování vlastní rostliny, kterou lze využít po sběru v čerstvém stavu a také si ji můžete nasušit. Snadno ji pak takto můžete uchovat do zásoby nejen na přípravu čaje, ale také použít na vlasy.

Pokud chcete mít na jaře čisté a krásné trsy s novými výhony, je nutné ty staré včas odstranit. Můžete tak učinit na podzim, ale lze to i na jaře, kdy je zapotřebí počítat s invazí dozrálých semínek.

Pokračování na další straně