Recept na babiččin jablečný ocet, který se vždy vydaří. Je to chutnější než koupené v obchodě

Jak vyrobit jablečný ocet? Není to vůbec těžké a jsem si jistý, že celý proces proběhne velmi hladce. A jak známo, podzim je pro nákup jablek nejlepší čas, protože tehdy se jich na trhu objevuje nejvíce.

Recept na jablečný ocet

  • Nejprve nakrájejte kilogram jablek na malé kousky.  Nemusíte je loupat ani odstraňovat semínka. Použít můžete i slupky a zbytky, které vám zbyly z výroby dortu nebo džemu.
  • Poté vložte ovoce do sklenice.
  • Čtyři lžíce cukru nebo medu rozpusťte v litru vody a směs nalijte do zavařovací sklenice. Je důležité, aby tekutina zcela pokryla všechna jablka.
  • Sklenici zakryjte punčochou nebo kouskem punčochových kalhot a sklenici uzavřete. Dejte na tmavé a teplé místo.
  • Poté každé dva dny jablka promíchejte vařečkou. Když ovoce zhnědne a už není pěna, můžete mixování vzdát.
  • Ocet bude hotový asi za dva týdny. Po uplynutí této doby přecedíme přes sítko nebo gázu a necháme pár dní na chladném místě (musí stihnout vyčeřit). Jablečný ocet by měl být zakalený a nažloutlé barvy.

Věděli jste, že jablečný ocet znali již ve starověku. Řekové, Egypťané a Římané věřili, že obnovuje vitalitu.  Sám Hippokrates jej doporučoval pít s medem.

Pokračování na další straně