Rakovina: 9 návyků, které snižují šance na smrt – Na co si dát pozor ve svém jídelníčku

Káva

Existují určité důkazy, že káva snižuje riziko rakoviny úst, krku a hlasivek. Také, že snižuje riziko rakoviny kůže u mužů a žen a možná i riziko melanomu u žen.

Některé studie však naznačují, že pití velmi horkých nápojů může zvýšit riziko rakoviny jícnu. Proto by mohlo mít smysl doporučit vyvarovat se pití kávy a jiných nápojů při velmi vysokých teplotách.

Antioxidanty

Chrání tělo před poškozením tkání, ke kterému neustále dochází v důsledku metabolismu (oxidace) a zdá se, že snižují riziko rakoviny.

Antioxidanty: vitamín C, vitamín E, karotenoidy (jako je beta-karoten a vitamín A).

Hlavní zdroj antioxidantů: zelenina a ovoce

NICMÉNĚ: Není jisté, že ochranný účinek konzumace ovoce a zeleniny je způsoben výhradně antioxidanty, protože tyto potraviny obsahují i ​​řadu dalších složek.

POZOR : Doporučuje se přijímat antioxidanty prostřednictvím stravy a ne prostřednictvím doplňků, protože se neprokázalo, že by zvýšené používání doplňků mělo ochranný účinek.

Vitamín D

Zdá se, že pomáhá předcházet rakovině tlustého střeva (pro jiné druhy rakoviny není dostatek údajů)

Syntetizuje se, když je kůže vystavena ultrafialovému záření.

Zdroje: hlavně obohacené potraviny jako mléko a obiloviny

Vápník

Konzumace potravin bohatých na vápník může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, ALE zvýšený příjem vápníku (nad rámec doporučení) je také spojen se zvýšeným rizikem rakoviny prostaty.

Doporučení: příjem doporučené dávky vápníku dietou

  • 1000 mg/den pro věk 19-50 a pro muže 50-70
  • 1200 mg/den pro ženy ve věku 50-70 let
  • 1200 mg/den pro muže a ženy nad 70 let

Selen

Jedna studie naznačila, že doplňky selenu mohou snížit riziko rakoviny plic, tlustého střeva a prostaty.

Stále však není dostatek výzkumných dat.

Upozornění:   maximální dávka selenu v doplňcích stravy by neměla překročit 200 mg/den (tenká dělicí čára mezi bezpečnou a toxickou dávkou)

Cukr

Bílý cukr, surový a hnědý cukr, kukuřičný sirup a další přidané cukry obsažené ve slazených nápojích a energeticky bohatých potravinách jsou spojovány se zvýšeným rizikem nadváhy nebo obezity. Jak bylo uvedeno výše, zvýšená tělesná hmotnost je považována za příčinu 13 typů rakoviny. WCRF/AICR (World Cancer Research Fund International/ Americký institut pro výzkum rakoviny) navíc upozorňuje, že dieta s vysokou „glykemickou náloží“ je pravděpodobně spojena s vyšším rizikem rakoviny endometria. Energeticky vydatné a zpracované potraviny často obsahují kaloričtější sladidla, rafinované obiloviny, nasycené tuky a sodík. Z tohoto důvodu DGA (Dietary Guidelines for Americans) v roce 2015 doporučuje omezit kalorie z přidaných cukrů a nasycených tuků. Konkrétněji doporučuje, aby kalorie z přidaných cukrů nepřesáhly 10 % celkového denního kalorického příjmu. Podobně globální zdravotnické organizace zdůrazňují důležitost omezení slazených nápojů a doporučují volit vodu a neslazené nápoje.

Nevýživná sladidla a náhražky cukru

Neexistují žádné údaje, které by naznačovaly zvýšení rizika rakoviny

Aspartam, sacharin, sukralóza: Schváleno FDA (US Food and Drug Administration)

Přírodní sladidla, jako je stévie a agávový sirup: bezpečné ke konzumaci

Geneticky modifikované potraviny

Neexistují žádné údaje, které by naznačovaly zvýšení nebo snížení rizika rakoviny z konzumace geneticky modifikovaných potravin. Protože jsou ale na trhu relativně „novinky“, zatím neznáme jejich dlouhodobé účinky na zdraví.

Sojové produkty

Sója: obsahuje několik fytochemikálií, jako jsou isoflavony (slabá aktivita podobná estrogenu) a zdá se, že má ochranný účinek proti hormonálně závislým formám rakoviny. Stále více údajů ukazuje, že snižuje riziko rakoviny prsu, prostaty a endometria.

www.onmed.gr