Rakovina: 9 návyků, které snižují šance na smrt – Na co si dát pozor ve svém jídelníčku

Rakovina je způsobena poruchami v genech, které normálně řídí buněčné dělení a smrt.

Různé faktory životního prostředí a životního stylu mohou způsobit narušení normálních genů a jejich přeměnu na geny, které umožňují rozvoj rakoviny.

Mnoho genových poruch, které vedou k rakovině, je důsledkem kouření, špatné stravy, vystavení ultrafialovému záření ze slunce nebo vystavení karcinogenům na pracovišti a v životním prostředí.

Některé genové poruchy se dědí od rodičů. Přítomnost dědičné genové poruchy však nemusí vždy znamenat výskyt rakoviny, i když je spojena se zvýšeným rizikem rozvoje onemocnění.

Podle American Cancer Society  by zdravý životní styl mohl zabránit asi 50 % úmrtí na rakovinu.

Podívejte se na 9 změn, které můžete ve svém životě provést, abyste snížili své šance na rakovinu:

  1. Drž se dál od kouření a tabákových výrobků: Podle amerického National Cancer Institute může kouření způsobit rakovinu plic, jícnu, úst, krku, žaludku a slinivky břišní.
  2. Nezanedbávejte pravidelné kontroly: Časté kontroly mohou odhalit rakovinu v časném a léčitelném stádiu.
  3. Omezte alkohol: Nepijte více než dva drinky denně, pokud jste muž, a jeden drink, pokud jste žena.
  4. Chraňte se před sluncem: Nikdy nevynechávejte opalovací krém, i když na slunci zůstanete velmi krátkou dobu.
  5. Pravidelné cvičení: Podle výzkumů mají ti nejaktivnější lidé nižší šanci na vznik rakoviny.
  6. Hlídejte si váhu: Vysoký BMI je podle výsledků výzkumu spojen s větší pravděpodobností vzniku rakoviny.
  7. Vyhněte se užívání hormonů, abyste se vypořádali s účinky menopauzy: Nedávné studie spojují hormonální terapii s rakovinou dělohy.
  8. Vyvarujte se vystavení rakovinotvorným činidlům: Jedná se o ionizující záření z C, UV a X paprsků.
  9. Jezte potraviny, které snižují riziko rakoviny: Odborníci doporučují omezit červené maso a zvýšit spotřebu zeleniny a ovoce.

Rakovina a výživa

Níže jsou stručně uvedeny některé základní kategorie potravin a jak souvisí s výskytem určitých forem rakoviny.

Maso

Zvýšená spotřeba zpracovaného masa je spojena se zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva a žaludku, pravděpodobně kvůli dusitanům přidávaným do masa, uzenin a uzenin, aby se zachovala barva a zabránilo se růstu bakterií.

Doporučení : Vyvarujte se zpracovaného masa, uzeného a soleného masa.

Tuky

Není dostatek údajů, které by prokázaly, že zvýšený nebo snížený příjem tuků je přímo spojen se zvýšeným nebo sníženým rizikem rakoviny, resp.

Vláknina

Jejich konzumace je spojována se sníženým rizikem rakoviny tlustého střeva.

OVŠEM : Není jasné, zda toto snížení rizika pochází z vlákniny nebo z nějaké jiné složky potravin bohatých na vlákninu. Proto se doporučuje jíst potraviny bohaté na vlákninu (celozrnné výrobky, zelenina, ovoce) a  neužívat vlákninové doplňky

Ryba

Výzkum na zvířatech zjistil, že omega-3 mastné kyseliny zabraňují rakovině.

Sůl

Konzumace velkého množství slaných potravin a potravin konzervovaných v soli zvyšuje riziko rakoviny žaludku, rakoviny nosohltanu a rakoviny hrtanu.

Alkohol

Zvyšuje riziko rakoviny úst, hltanu, hrtanu, jícnu, jater, prsu, tlustého střeva a konečníku.

Doporučuje se úplné vyloučení alkoholu.

Čaj

Ve studiích na zvířatech bylo prokázáno, že čaj (včetně zeleného čaje) snižuje riziko rakoviny.

U lidí se tento efekt stále studuje!

Česnek

Některé studie naznačují, že česnek snižuje riziko rakoviny tlustého střeva, ale před konkrétním doporučením probíhá výzkum.

Pokračování na další straně