Rakovina je způsobena poruchami genů, které normálně řídí buněčné dělení a smrt.
Různé faktory životního prostředí a životního stylu mohou narušit normální geny a změnit je na geny, které umožňují rozvoj rakoviny.
Mnoho genetických poruch, které vedou k rakovině, je důsledkem kouření, špatné stravy, vystavení slunci nebo vystavení karcinogenům na pracovišti a v životním prostředí.
Některé genetické poruchy se dědí od rodičů. Přítomnost dědičné genetické poruchy však nemusí vždy znamenat nástup rakoviny, i když je spojena se zvýšeným rizikem rozvoje onemocnění.
Podle American Cancer Society by zdravý životní styl mohl zabránit asi 50 % úmrtí na rakovinu.
Zde je 9 změn, které můžete ve svém životě provést, abyste snížili své šance na rozvoj rakoviny:
- Drž se dál od kouření a tabákových výrobků: Podle amerického National Cancer Institute může kouření způsobit rakovinu plic, jícnu, úst, krku, žaludku a slinivky břišní.
- Nezanedbávejte pravidelné kontroly: Časté kontroly mohou odhalit rakovinu v časném a léčitelném stádiu.
- Omezte alkohol: Nepijte více než dva drinky denně, pokud jste muž, a jeden drink, pokud jste žena.
- Chraňte se před sluncem: Nikdy nevynechávejte opalovací krém, i když na slunci zůstanete velmi krátkou dobu.
- Pravidelné cvičení: Podle výzkumů mají nejaktivnější lidé menší pravděpodobnost, že onemocní rakovinou.
- Hlídejte si váhu: Vysoké BMI je podle výsledků výzkumu spojeno s vyšší pravděpodobností vzniku rakoviny.
- Vyhněte se užívání hormonů, abyste se vyrovnali s účinky menopauzy: Nedávné studie spojují hormonální terapii s rakovinou dělohy.
- Vyvarujte se vystavení rakovinotvorným činidlům: Takové je ionizující záření vyzařované C, UV a rentgenovým zářením.
- Jezte potraviny, které snižují riziko rakoviny: Odborníci doporučují omezit červené maso a zvýšit konzumaci zeleniny a ovoce.
Rakovina a dieta
Následuje shrnutí některých základních kategorií potravin a toho, jak jsou spojeny s určitými typy rakoviny.
Maso
Zvýšená konzumace zpracovaného masa je spojena se zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva a žaludku, což je pravděpodobně způsobeno dusitany přidávanými do masa, uzenin a uzenin, aby se zachovala barva a zabránilo se růstu bakterií.
Doporučení : Vyvarujte se zpracovaného masa, uzeného a soleného masa.
Tuky
Neexistuje dostatek důkazů, které by naznačovaly, že zvýšený nebo snížený příjem tuků je přímo spojen se zvýšeným nebo sníženým rizikem rakoviny.
Pokračování na další straně