Rakovina: 9 návyků, které snižují pravděpodobnost úmrtí – na co si dávat pozor ve svém jídelníčku

Rakovina je způsobena poruchami genů, které normálně řídí buněčné dělení a smrt.

Různé faktory životního prostředí a životního stylu mohou narušit normální geny a změnit je na geny, které umožňují rozvoj rakoviny.

Mnoho genetických poruch, které vedou k rakovině, je důsledkem kouření, špatné stravy, vystavení slunci nebo vystavení karcinogenům na pracovišti a v životním prostředí.

Některé genetické poruchy se dědí od rodičů. Přítomnost dědičné genetické poruchy však nemusí vždy znamenat nástup rakoviny, i když je spojena se zvýšeným rizikem rozvoje onemocnění.

Podle American Cancer Society  by zdravý životní styl mohl zabránit asi 50 % úmrtí na rakovinu.

Zde je 9 změn, které můžete ve svém životě provést, abyste snížili své šance na rozvoj rakoviny:

  1. Drž se dál od kouření a tabákových výrobků: Podle amerického National Cancer Institute může kouření způsobit rakovinu plic, jícnu, úst, krku, žaludku a slinivky břišní.
  2. Nezanedbávejte pravidelné kontroly: Časté kontroly mohou odhalit rakovinu v časném a léčitelném stádiu.
  3. Omezte alkohol: Nepijte více než dva drinky denně, pokud jste muž, a jeden drink, pokud jste žena.
  4. Chraňte se před sluncem: Nikdy nevynechávejte opalovací krém, i když na slunci zůstanete velmi krátkou dobu.
  5. Pravidelné cvičení: Podle výzkumů mají nejaktivnější lidé menší pravděpodobnost, že onemocní rakovinou.
  6. Hlídejte si váhu: Vysoké BMI je podle výsledků výzkumu spojeno s vyšší pravděpodobností vzniku rakoviny.
  7. Vyhněte se užívání hormonů, abyste se vyrovnali s účinky menopauzy: Nedávné studie spojují hormonální terapii s rakovinou dělohy.
  8. Vyvarujte se vystavení rakovinotvorným činidlům: Takové je ionizující záření vyzařované C, UV a rentgenovým zářením.
  9. Jezte potraviny, které snižují riziko rakoviny: Odborníci doporučují omezit červené maso a zvýšit konzumaci zeleniny a ovoce.

Rakovina a dieta

Následuje shrnutí některých základních kategorií potravin a toho, jak jsou spojeny s určitými typy rakoviny.

Maso

Zvýšená konzumace zpracovaného masa je spojena se zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva a žaludku, což je pravděpodobně způsobeno dusitany přidávanými do masa, uzenin a uzenin, aby se zachovala barva a zabránilo se růstu bakterií.

Doporučení : Vyvarujte se zpracovaného masa, uzeného a soleného masa.

Tuky

Neexistuje dostatek důkazů, které by naznačovaly, že zvýšený nebo snížený příjem tuků je přímo spojen se zvýšeným nebo sníženým rizikem rakoviny.

Pokračování na další straně