Proč už pohanku nekupuji a odmítla jsem ji, ačkoli tuhle zdravou kaši opravdu miluji. Znepokojivá pravda, o které se nemluví

Špatná zpráva pro milovníky pohanky. Vědci se blíže podívali na 10 známých značek. Ukazuje se, že 40 procent. z nich překračují zákonné limity glyfosátu – sloučeniny, která u lidí způsobuje rakovinu a má negativní dopad na životní prostředí.

Herbicid proti plevelům v pohance

Vědci z FoodRentgen vybrali 10 balení pohankových krup různých značek dostupných v polských obchodech. Vzorky byly zaslány do Zahradnického ústavu ve Skierniewicích. Cílem bylo prozkoumat, zda v nich nejsou stopy glyfosátu a izolovat krupice, které jej neobsahují. Závěry jsou pro každého milovníka pohanky otřesné.

Z 10 zkoumaných krup byly pouze 4 zcela bez herbicidů (včetně prvních dvou s BIO certifikátem). Dva z nich měly rezidua glyfosátu nepřekračující platnou normu 0,1 mg/kg (zjištění EU) a zbývající 4 vzorky ukázaly, že platná norma byla překročena 3 až 7krát.
Výsledky výzkumu byly oznámeny Státní hygienické a epidemiologické službě, která se k věci zatím nevyjádřila.

Pokračování na další straně