Připravte si toto lahodné kysané zelí za pouhé 3 dny. Recept od mé babičky

Další přísady potřebné pro solný roztok:

  • voda – 0,5l
  • sůl – 2 polévkové lžíce

Způsob přípravy: 

Prvním krokem je příprava solanky. Vodu přiveďte k varu, poté do ní nasypte sůl a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Poté vodu znovu přiveďte k varu a odstavte ji stranou, aby vychladla.

Připravené zelí nakrájejte dle vašich preferencí – nejlépe na tenké nudličky, aby dobře viselo a pohodlněji se jí. Mrkev také nakrájejte na tenké nudličky nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Na dno sklenice položte bobkový list a do poloviny sklenice přidejte zelí.

Do zpola naplněné sklenice přidejte část nakrájené mrkve a vše důkladně prohněťte. Na mrkev položte druhý bobkový list a postup opakujte. Do zavařovací sklenice, která je již plná, vložíme nahoru třetí – poslední list a celé důkladně prohněteme. Můžete to udělat třeba vařečkou. Do sklenice nalijte již vychladlý lák a zelí důkladně prohněteme.

Protože část solného roztoku může během moření z nádoby vytéct, umístěte nádobu do misky nebo jiné vhodné nádoby. Zelí nechte 2 dny při pokojové teplotě, poté obsah sklenice promíchejte, uzavřete víčkem a dejte na den do lednice.

Doufáme, že se vám náš recept bude líbit a že kysané zelí bude na vašem stole častěji zdravým hostem!