Ekzém je kožní onemocnění, které způsobuje zarudnutí, svědění, suchost a zánět kůže. Přestože příčiny ekzému nejsou zcela objasněny, jedním ze způsobů, jak se vypořádat se vzplanutím ekzému, je identifikovat potenciální spouštěče a vyhnout se jim.
Příčiny vzniku ekzému
Ekzém může být způsoben stresem, chemickými látkami, léky, textilem, mateřským mlékem a některými potravinami. Tento stav představuje vážné narušení života a může se vyskytnout kdekoli na těle, včetně obličeje. Propuknutí ekzému způsobuje další stres a může být kontraproduktivní pro proces hojení. Je třeba poznamenat, že níže uvedený seznam obsahuje potraviny, které často zhoršují příznaky ekzému, ale každý je jiný a někteří lidé je mohou konzumovat bez problémů:
- Rybí maso
- Ořechy
- Korýši a měkkýši
- Zpracované potraviny, včetně uzenin a slaniny
- Mléčné výrobky
- Lepek
- Vejce
- Rajčata
- Pomeranče
- Hrozny
Může být užitečné vést si potravinový deník, do kterého si budete zaznamenávat výskyt ekzému a potraviny, které ekzém způsobují nebo zhoršují. Nezapomeňte si zaznamenávat oblečení, stres, parfémy, mýdla atd. Kožní test může provést také alergolog.
Pokračování na další straně