ODBORNÍCI RADÍ TADY JAK SPRÁVNĚ SKLADOVAT BRAMBORY, ABY NEKLÍČILY: Jak to, že jsme to nevěděli dříve?

Udržujte v suchu

I když může být lákavé oprášit brambory před jejich uložením, odolejte nutkání. Vlhkost se může snadno zachytit ve slupce brambor a vytvořit příliš vlhké prostředí, což způsobí plísně a rychlejší stárnutí. Uchovávejte je tak, jak jsou, a myjte je, až když budou připraveny k použití.

Vložte do košíku nebo sáčku

Jedním z klíčů k udržení čerstvých brambor je správná cirkulace vzduchu. Pokud jste si koupili pytel brambor, často se prodávají v síťovaném sáčku, který umožňuje vzduch dovnitř a ven. V takovém případě je můžete nechat uložené v tašce. Jinak se doporučuje umístit brambory do dobře větraného koše nebo misky, aby kolem nich cirkuloval vzduch. Dobře poslouží otevřený papírový sáček.

Najděte si chladné, tmavé místo

Brambory se pěstují pod zemí a mají rádi podmínky co nejblíže domovu – tmavé a chladné. Optimální teplota pro skladování brambor je mezi 7°C a 13°C, ideální je tedy sklep. Brambory uchovávejte na nejtmavším a nejchladnějším místě, ale ať se děje cokoliv, neskladujte brambory v lednici.

Pokaždé, když sáhnete pro bramboru, zkontrolujte skrýš a otočte ji, abyste zabránili promáčknutí brambor. Hledejte brambory, které se začínají kazit, a použijte je, přičemž novější brambory umístěte na dno.