Tahini je lahodná potravina, která se díky své jedinečné chuti stala oblíbenou ve většině kuchyní po celém světě. Jedná se o pastu, která se vyrábí pražením a mletím sezamových semínek. Kromě kulinářského využití má i mnoho dalších zdravotních výhod, například snižuje riziko závažných onemocnění a má schopnost ničit bakterie. Navíc se velmi snadno přidává do pokrmů a lze ji použít do mnoha jídel, i když nejčastěji se přidává do humusu.
Tahini se vyrábí ze slunečnicových semínek, a proto obsahuje vysoké množství vitaminu B1 a vitaminu F. Hlavní funkcí vitaminu B1 je udržovat dobrou funkci nervového systému, stimulovat srdce a svaly a je nezbytný pro rozklad sacharidů, cukrů a škrobů v lidském těle a pro normalizaci sekrece žaludeční kyseliny. Vitamin F je naproti tomu součástí buněčných membrán a jeho hlavní účinky jsou následující.
- Snižuje riziko vzniku krevních sraženin
- Řídí tvorbu cholesterolu v krvi
- snižuje riziko nízkého krevního tlaku
- rozšiřuje cévy zvyšuje účinnost hormonu inzulínu
- usnadňuje spalování kalorií
- má protizánětlivé účinky
- snižuje artritidu
- podporuje funkci mozku snižuje stres a úzkost
Nedostatek těchto vitaminů je také spojen s kožními problémy, infekcemi, artritidou, neplodností, stresem a emočními problémy.
Pokračování na další starně