Už žádné připálené hrnce a pánve
Kolikrát se vám stalo, že se vaše oblíbené jídlo připálilo? Musíte být obeznámeni s hněvem, který v tu chvíli cítíte. S trikem se skořápkou se ale připálené jídlo stane minulostí.
Na pánev s připáleným jídlem rozdrobte několik skořápek vajec, přidejte trochu soli a horké vody a vydrhněte pánev houbičkou.
Ostřete nože v mixéru
Pár vaječných skořápek dejte na půl hodiny do mrazáku a poté do mixéru. Přidejte trochu vody a zapněte mixér. Výsledkem jsou ostré nože, jako by byly právě koupené.
Vaječné skořápky jako hnojivo pro rostliny
Vaječné skořápky jsou plné uhličitanu vápenatého, což je dobré pro rostliny. Slupky osušte a rozdrťte na prášek nebo co nejjemnější. Uchovávejte prášek v dóze, aby byl vždy na dosah.
Smíchejte prášek ze skořápek s trochou zeminy na květiny a dejte na místo, kde je potřeba trochu hnojiva. Skořápky dobře omyjte, vložte do horké vody a vařte 10 minut. Nepoužívejte syrové vaječné skořápky.
Uvařené skořápky osušte, vložte do trouby na 150 stupňů na deset minut. Nakonec je rozmixujte. Uchovávejte prášek v chladničce. Užívejte 1,5 až tři čajové lžičky denně.
Zde je návod, jak poznáte, že je bezpečné jíst vaječné skořápky:
• Pokud vejce nejsou uvařená, vařte skořápku alespoň 10 minut, abyste zničili potenciální škodlivé bakterie.
• Nechte slupky vychladnout a rozdrťte je na prášek.
• Skladujte je ve vzduchotěsné nádobě.
Domácí čistič
Usušené vaječné skořápky umelte v mixéru, dokud nezískáte jemný prášek. Smíchejte s jedlou sodou v poměru 1:3, poté přidejte vodu nebo ocet a touto směsí vyčistíte připálené pánve či tácy, vodní kámen na záchodové míse a další „odolné“ usazeniny, kde běžné saponáty nepomohou.