Semena kmínu se používají v kuchyních mnoha různých kultur, celých i mletých. Má také mnoho využití jako tradiční léčivá rostlina. Kmín je poměrně všestranný a mnoho jeho účinků na zdraví bylo prokázáno také vědeckým výzkumem.
Kmín se v lidovém léčitelství používá od starověku. V průběhu let bylo mnoho léčivých vlastností kmínu prokázáno vědeckým výzkumem.:
Kmín podporuje trávení zvýšením aktivity trávicích bílkovin. Podle současného výzkumu může také zmírnit příznaky syndromu dráždivého tračníku. Navíc zvyšuje aktivitu trávicích enzymů, které mohou podporovat trávení.
Doplňuje železo
Nedostatek železa je jedním z nejčastějších nutričních nedostatků, který postihuje 10% světové populace a 1 000 z 10 nejbohatších zemí. Zejména děti potřebují železo na podporu svého růstu a mladé ženy jsou potřebné k nahrazení krve ztracené během menstruace. Kmín má velmi vysoký obsah železa, 1 čajová lžička obsahuje téměř 1% procenta železa po dobu 20 dnů.
Pokračování na další straně