Nejhorší tuk na pečení. Plný karcinogenních toxinů

Mnoho lidí se domnívá, že na výběru správného tuku na smažení nebo pečení nezáleží. To je obrovská chyba. Výběr tuku závisí na tom, zda pokrm, který připravujeme, bude zdravý a chutný, nebo plný karcinogenních toxinů.

Tuky v kuchyni. Který si vybrat?

Základním kritériem, kterým bychom se měli řídit při výběru tuku, je tzv kouřový bod. Při jejím překročení se začnou tvořit karcinogenní sloučeniny, které se mohou dostat do našich buněk. Nejdůležitější tedy je, aby se tuk, který používáme, nezačal spalovat.

Olivový olej, ačkoliv je po staletí ceněn pro své zdravotní vlastnosti, není vhodný k ohřevu, jeho kouřový bod se odhaduje na cca 120-180 stupňů Celsia. Samozřejmě můžete připravit pokrm s jeho přidáním v troubě, ale pouze pokud pečení nepřesáhne 100 stupňů.

Také lněný olej, známý svými protirakovinnými vlastnostmi, by se měl používat pouze za studena. Vysoká teplota jej promění v „toxickou bombu“ pro naše tělo.

Pokračování na další straně