Nedělejte z ní jen sirup a med – tohle je skutečný zázrak z pampelišky!

Jak džem vyrobit?

Na přípravu džemu si připravíme 350 – 400 mladých květů pampelišky bez listů a stonků .

Nejlepší je sbírat je na samém začátku kvetení, mimo města a mimo silnice.

Zalijeme studenou vodou a necháme 7 – 10 hodin máčet , aby se hořkost rozptýlila.

Druhý den květiny opět opláchneme, vymačkáme tekutinu, přendáme do hrnce a zalijeme 500 ml převařené vody .

Když voda sevře, pampelišky povaříme dalších 15–20 minut .

Přidáme 1 kg krystalového cukru a čajovou lžičku kyseliny citrónové a 1 velký citrón nakrájený i se slupkou.

Vaříme džem dalších 7-10 minut na mírném ohni.

Když směs získá zlatavou medovou barvu, odstavíme ho z ohně.

Když je džem vychladlý, přelijeme ho přes gázu a poté necháme džem probublat další 2 minuty .

Vychladlý džem nalijeme do sterilních nádob a odložíme do chladničky.

Jak užívat pampeliškový džem, abyste byli zdraví po celý rok

Pro játra . 3 lžičky rozpusťte ve sklenici teplého zeleného čaje nebo vody a užívejte 4-5 krát denně .

Při nachlazení a bronchitidě . Po dobu 10 dnů si dopřejte 2 polévkové lžíce džemu po každém jídle. Můžete užívat s čajem.

Pro cévy a srdce . Pampeliška posiluje srdce a uvolňuje cévy, pro lepší průtok krve. Užijte čajovou lžičku na prázdný žaludek denně po dobu 14 dnů. Zopakujte za měsíc.

Pro dobrou imunitu . Dejte si lžičku džemu každý den, bez ohledu na jídlo. Zvláště prospěšné je užívání na křižovatce ročních období – podzim a jaro.

Zdroj.webmd.com