Jak džem vyrobit?
Na přípravu džemu si připravíme 350 – 400 mladých květů pampelišky bez listů a stonků .
Nejlepší je sbírat je na samém začátku kvetení, mimo města a mimo silnice.
Zalijeme studenou vodou a necháme 7 – 10 hodin máčet , aby se hořkost rozptýlila.
Druhý den květiny opět opláchneme, vymačkáme tekutinu, přendáme do hrnce a zalijeme 500 ml převařené vody .
Když voda sevře, pampelišky povaříme dalších 15–20 minut .
Přidáme 1 kg krystalového cukru a čajovou lžičku kyseliny citrónové a 1 velký citrón nakrájený i se slupkou.
Vaříme džem dalších 7-10 minut na mírném ohni.
Když směs získá zlatavou medovou barvu, odstavíme ho z ohně.
Když je džem vychladlý, přelijeme ho přes gázu a poté necháme džem probublat další 2 minuty .
Vychladlý džem nalijeme do sterilních nádob a odložíme do chladničky.
Jak užívat pampeliškový džem, abyste byli zdraví po celý rok
Pro játra . 3 lžičky rozpusťte ve sklenici teplého zeleného čaje nebo vody a užívejte 4-5 krát denně .
Při nachlazení a bronchitidě . Po dobu 10 dnů si dopřejte 2 polévkové lžíce džemu po každém jídle. Můžete užívat s čajem.
Pro cévy a srdce . Pampeliška posiluje srdce a uvolňuje cévy, pro lepší průtok krve. Užijte čajovou lžičku na prázdný žaludek denně po dobu 14 dnů. Zopakujte za měsíc.
Pro dobrou imunitu . Dejte si lžičku džemu každý den, bez ohledu na jídlo. Zvláště prospěšné je užívání na křižovatce ročních období – podzim a jaro.
Zdroj.webmd.com