LIDÉ DĚLAJÍ CHYBY S CHLEBEM A VODOU A TRPÍ JEJICH STŘEVA: Kyselina vás žere zevnitř, DOKTOR DINO VARUJE NA TYTO CHYBY

Má smysl užívat probiotika samostatně preventivně, tedy neustále?

„Prakticky existuje jediná situace, kdy se to dělá, a to když cestujete do nového prostředí. Pokud vyrazíte do zahraničí, kde je voda a jídlo odlišná, někam daleko, přijdete do kontaktu s potenciální infekcí. To je jediný případ. A na to, abyste si bez problémů vzali probiotika, to je od toho preparátu moc čekat. Je to užitečné, ale musíte vědět, kdy to dát. Lidé ani nevědí, že užívají probiotika, koupí je levně ve výprodeji a jsou různé kmeny a funkce a přesně víte, kdy která a na co použít. Nemůžeš zajít do lékárny a říct, dej mi probiotika, to není to samé na nadýmání, průjem nebo plynatost. A bohužel nakupujeme nejlevněji,“ řekl.

Pomáhá aktivní uhlí?

„Shromažďuje toxiny v žaludku, když se otrávíte, níže v tlustém střevě to nemá žádný účinek. Pokud jsou v horním traktu toxiny, chytnou se na aktivním uhlí a to je vyplaví,“ řekl.

Jak poznáme, že máme problém? Gastroenterolog říká, že virózu nebo otravu jídlem poznáme, pokud trvá více dní a dlouhodobý průjem nebo jiné nepříjemné příznaky jsou důvodem k návštěvě lékaře.

„Otravu z jídla můžeme dostat všichni, bude to trvat dva tři dny. Ale pokud máte průjem, bolesti a horečku měsíc, je to naprosto vysoce podezřelé ze zánětlivých onemocnění. Pacienti, stejně jako mladší lékaři, potřebují vědět, kam se obrátit na primární péči,“ řekl.
Pokud jde o další rizikové faktory, existují studie, které ukazují, že lidé narození přirozeně mají menší šanci na tento problém.

„Porod, pacientky, které rodí vaginálně, mají menší šanci onemocnět. Dobré bakterie se získávají od matky. Neustále matkám říkáme, aby nedávaly antibiotika při každé horečce nebo nachlazení, zničí dobré bakterie a povedou k výskytu bakterií špatných. Ale určitě jídlo, nadměrně jíme sladké, zpracované potraviny. Tento typ diety spolu s nedostatečným užíváním léků a genetiky naruší střevní flóru, tělo spustí prudkou zánětlivou reakci a dostaneme tyto příznaky. Je potřeba dbát na to, jak se stravujeme my i děti. „Nepřehánějme to s antibiotiky a protizánětlivými léky na revmatismus, horečku, které radikálně mění bakterie ve střevech,“ řekl.