LIDÉ DĚLAJÍ CHYBY S CHLEBEM A VODOU A TRPÍ JEJICH STŘEVA: Kyselina vás žere zevnitř, DOKTOR DINO VARUJE NA TYTO CHYBY

Gastroenterolog prof. Doktor Dino Tarabar hovořil o zánětlivých onemocněních střev, kterými trpí v Srbsku asi 10 000 lidí a mnozí ani nevědí, že je mají, dokud již nepokročili.

Crohnova choroba nebo jiné formy zánětlivých onemocnění jsou velmi nepříjemné a mohou být nebezpečné, protože způsobují strukturální změny, které mohou vést k vážnějším zdravotním problémům. Gastroenterolog vyjmenoval, jak můžeme snížit riziko změnou jídelníčku. Je to otázka změn nejen v jídle, ale i ve způsobu a čase, kdy jíme.

„V první řadě začněte den něčím, co rozpohybuje střeva, to je vláknina. Ráno si dejte polentu, ovesné vločky, otruby, ječmen, oves… To je potrava pro dobré bakterie, živí se tím, naše tělo neumí trávit bílkoviny a tuky, komplexní sacharidy, bakterie to tráví za nás. Aby vám ten ekosystém dobře fungoval, je jich deset do čtrnáctého stupně. K obědu si vezměte ovoce, zeleninu, vařené maso, polévku a salát. Nejezte sacharidy, večer se nejí pečivo, brambory, pizza a těstoviny, ale obědvá maso a salát. Poslední jídlo ať je v sedm večer,“ řekl.

Jíme špatně, mezi zlozvyky patří nepravidelné stravování, ale také konzumace některých druhů nápojů.

„Když k tomu přidáte rychlé občerstvení, sladkosti, sycené nápoje, o značkách ani nemluvě, ale chápete, o čem mluvím. Takže když nejíte pravidelně, ale jíte jednou denně pro tři lidi, tak si lehnete. Pak vás kyselina začne jíst. Za tyto problémy si mohou lidé,“ varoval. Nepravidelné stravování samozřejmě není totéž jako autofagie, kterou odborník dříve vysvětlil, jak se spouští.

„Jsme to, co jíme,“ řekl gastroenterolog a následně vysvětlil chybu, kterou lidé při pití vody dělají.

„Vezmi dvě děti vodu každou hodinu, když jsi vzhůru. Ne na ex! Pijte raději postupně,“ řekl lékař.

Pokračování na další straně