Levný a ideální na smažení: Zapomenutý olej, který se stává dechberoucím – Jak nahradit slunečnicový olej

Domácí spotřeba přesahuje 10 000 tun

Manolis Giannoulis, prezident SPEL (Asociace výrobců jaderného oleje v Řecku) a EDOE (National Interprofessional Olive Oil Organization) uvedl (duben 2021, Olivenews.gr) o jeho spotřebě u nás i v zahraničí:

„Od 60. let 20. století se ve Španělsku a Itálii ve značném množství konzumuje olej z jader jako kuchyňský olej.

Nyní u nás roční spotřeba jádrového oleje přesáhla 10 000 tun, přičemž ekonomická krize posledních let přispěla z pochopitelných důvodů ke zvýšení spotřeby jádrového oleje. Jádrový olej se používá ve společném stravování, ale také v domácím použití, kromě aplikací na smažení a vaření, v mnoha případech nahrazuje olivový olej . Stále častěji jej také využívají pekárny k výrobě buchet, krekrů apod. pečiva.

Dalším bodem, který je třeba poznamenat, je příspěvek produkce oleje z jader k ochraně životního prostředí , kdy absorpce potenciálně nekontrolovaných olivových jader. Poslední a také důležitý je přibližně 50 000 000 € roční příjem pro zemi z vývozu oleje z jader“.

Ideální pro smažení tohoto oleje

Pokud vás zajímá, zda je olej z jader stejně dobrý na smažení jako olej slunečnicový, studie publikovaná ve španělském časopise olimerca a znovu publikovaná na olivenews na otázku jasně odpovídá: olej z jader se ukazuje jako nejvhodnější olej na smažení.

Španělská spotřebitelská agentura zveřejnila (leden 2017) v časopise svou zprávu o výkonu sedmi rostlinných olejů ve fritéze.

Oleje vybrané pro studii: Slunečnicový olej s vysokým obsahem kyseliny olejové (s pěnou i bez pěny), olej ze semen, olivový olej a olej z jader byly použity pro smažení sedmi druhů potravin. Syrové brambory, předsmažené brambory, krokety, rybí krokety, kuřecí nugety, čerstvé ančovičky a chobotnice.

Celkem bylo vyrobeno 40 smažení, všechny v domácích smažicích . Počáteční teplota byla 180 °C a každé smažení trvalo 6 minut. Cílem bylo změřit úbytek hmotnosti v jednotlivých potravinách a absorpci oleje. Mimo jiné bylo potvrzeno, že jak úbytek hmotnosti potravou, tak absorpce oleje jsou nižší při použití olejů bohatých na mononenasycené tuky, jako je olivový olej, olej z jader a slunečnicový olej, které mají vysoký obsah kyselin olejových.

V dalších analyzovaných parametrech zpráva ukazuje, že výrazně nižší hodnoty byly získány u brambor smažených na oleji z jader. Naopak nejvyšší ceny měly oleje ze semen, které se na smažení syrových brambor doporučují nejméně.

Měli bychom se tedy jako spotřebitelé nyní obrátit na olej z jader, když slunečnicový olej soutěží o olivový olej?

Zdroj.Facebook