Levný a ideální na smažení: Zapomenutý olej, který se stává dechberoucím – Jak nahradit slunečnicový olej

Neustálé zvyšování cen dovážených produktů a zejména ropy a konkrétněji slunečnicového oleje ji překvapilo.

Ruská válka na Ukrajině podle očekávání vyvolala vlnu zdražování základního zboží a obavy z nedostatku potravin (slunečnicový olej, obiloviny) vyprodukovaných v obou zemích.

Vzhledem k tomu, že cena slunečnicového oleje prudce stoupá a odborníci na stravování v Řecku jej buď dodávají střídmě, nebo jej nemohou koupit, protože se jeho cena téměř ztrojnásobila, možná je načase připomenout olej z jader , který pochází z plodů oliv.

Díky vysoké odolnosti vůči vysokým teplotám je olej z jader ideální pro smažení . To potvrzuje i španělská spotřebitelská organizace, která porovnala sedm rostlinných olejů a zveřejnila příslušnou zprávu.

Vědecká společnost pěstitelů oliv (4 E), která s obtížemi oznámila výhody jejího používání, pořádá v úterý 5. dubna (17:00) otevřenou online diskusi na téma: „Olivový olej – olej z jádra – semena: nutriční hodnotu a ekonomiku. Aktuální vědecká diskuse“.

Vassilis Zampounis , vydavatel časopisu „Olive & Olive Oil“, popsal olej z jader, „neznámého bratrance“ olivového oleje. Termín odráží neznalost oficiálního státu i spotřebitelské veřejnosti o užitečných vlastnostech oleje z jader.

Jako zemědělský ekonom zná své přednosti velmi dobře. V článku z dubna 2021 se o oleji z jader zmiňuje, že jako tuková látka je meziproduktem mezi oleji ze semen a olivovými oleji se speciálním využitím v kuchyni. Také lisovny jaderného oleje, které jej u nás vyrábějí, absorbují jeden z vedlejších produktů (odpadů) mlýnů na olivy, olivové jádro, čímž chrání životní prostředí.

Pokračování na další straně