Lékaři řekli pravdu: konzumace červeného masa může způsobit vážné poškození těla. Pokud ho jíte, měli byste to vědět

Vzhledem k tomu, že červené maso je jedním z hlavních zdrojů hemového (dvojmocného) železa, byla také stanovena jeho závislost na příjmu vyššího tlaku.1 ať už se jedná o hem, nehem nebo celkové železo. Tento předpoklad však nebyl potvrzen. Je to proto, že celkový příjem hemového železa a nehemového železa (hlavně rostlinného původu) ze stravy je nepřímo úměrný hodnotě systolického krevního tlaku.

Hemové železo se nachází hlavně v červeném mase, drůbeži a mořských plodech a bylo prokázáno, že přímo souvisí s krevním tlakem. Čím vyšší je příjem červeného masa, tím vyšší je krevní tlak. Záleží ale také na druhu a zpracování červeného masa. Potraviny jako šunka, slanina a klobásy mají ještě negativnější vliv na krevní tlak, což je způsobeno hlavně vysokou solí a dalšími látkami.