Lékaři oznámili dvě potraviny, které snižují cholesterol a krevní tlak

Ideální výživa v zimě

Co se týče výživy, zima je obdobím česneku a cibule, které působí antibakteriálně, česnek má vliv i na snižování hladiny LDL cholesterolu v krvi a krevního tlaku, proto se velmi doporučuje.

Jedním ze způsobů, jak se zbavit zvýšeného pocitu hladu, je také konzumace ryb bohatých na zdravé tuky, především omega-3 mastné kyseliny a bílkoviny, které stimulují sekreci cholecystokininu, hormonu zajišťujícího pocit sytosti. Také potraviny, které obsahují zdravé tuky, jako jsou mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, arašídy, slunečnice a dýňová semínka, jsou zdrojem vitamínu E, který působí jako antioxidant a chrání srdce a cévy, což je mimořádně důležité v zimním období v podmínkách znečištěné ovzduší a virové infekce. . Pokud jde o saláty, je určitě lepší používat saláty ze skleníku, než je vyřadit z jídelníčku, přičemž pro lidi, kterým nevadí zvýšený příjem soli, je výbornou volbou kysané zelí a další nakládaná zelenina.

Na druhou stranu lidé, kteří jako argument proti kysanému zelí uvádějí vysoký krevní tlak nebo chronické selhání ledvin, by si měli být vědomi množství soli ve všech pekařských výrobcích, pizzách, uzeninách, tavených sýrech a pochutinách, které by měly být z jídelníčku vyloučeny. rozhodnutí vyloučit nakládanou zeleninu.

Ovoce si po zmrazení zachová celých 70 % obsaženého vitaminu C v čerstvém stavu, proto se mražené ovoce v zimě hodí k ovesným vločkám. Pozdní podzim je také sezónou dýní, které jsou bohaté na vitamín A a další antioxidační látky, takže pečená dýně je ideální pochoutkou do chladného počasí, zatímco vařená jídla, zejména fazole, vařená zelená listová nebo kapustová zelenina s rajčatovým a paprikovým salátem. ideální oběd pro chladné dny. Také domácí polévka z dutých kostí je zdrojem bílkovin pro obnovu pojivové tkáně. Z důvodu zachování imunity je vhodné užívání doplňků vitaminu D v zimním období, a to se týká zejména lidí, kteří ve stravě nepoužívají mléko obohacené vitaminem D, a také starších lidí, kteří potřebují suplementy užívat, protože jejich kůže je tenčí a produkuje až o 60 % méně vitamínu D.