Král zdraví, který chrání srdce, nervy a uvolňuje svaly: Těchto 10 potravin je plných hořčíku

5. Kešu ořechy

Ve 30 gramech kešu ořechů je 89 miligramů hořčíku. Jedna porce kešu oříšků poskytuje téměř 10 procent doporučeného denního příjmu železa. Tyto ořechy jsou také dobrým zdrojem kyseliny listové a vitamínu K.

Jezte je samotné jako chutnou svačinu nebo přidejte do salátu.

6. Tofu

V 65 gramech tofu je 37 miligramů hořčíku a stejné množství tohoto vegetariánského zdroje bílkovin pokrývá 43 procent denní potřeby vápníku. Tofu vám také dodá dávku železa, minerálu, který tělo potřebuje k produkci hemoglobinu, proteinu, který pomáhá červeným krvinkám přenášet kyslík do všech buněk těla.

Tofu je neutrální a převezme chuť jakéhokoli jídla, ve kterém ho uvaříte, takže s ním můžete připravovat slané i sladké pokrmy. Existuje bílé, uzené, uzené s přísadami a grilované tofu. Zkuste použít bílou k přípravě složitých slaných pokrmů (zdravá, ekologická a dietní náhrada masa, ryb a vajec) a smažit, nejlépe předem marinovanou v tamari nebo sojové omáčce. Smažený nebo grilovaný tofu „řízek“ pak můžete podle libosti zalít omáčkou a jíst s těstovinami, rýží, můžete připravit nastrouhaný, na feti, v lívancích. Uzené tofu se používá především jako hotové, uzeniny na chlebíčky, ale přidává se i během vaření, pokud chceme uzenou chuť. Na gril můžete dát i velmi tvrdé tofu.

7. Dýňová semínka

Ve 30 gramech dýňových semínek je 74 miligramů hořčíku. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny, mononenasycených tuků prospěšných pro srdce a nechybí jim ani bílkoviny. Díky vláknině a bílkovinám jsou dýňová semínka výbornou svačinkou pro každého, kdo chce zhubnout.

Smažte je na pánvi dozlatova a začnou praskat, asi čtyři minuty, pak je přendejte na plech. Občas je protřepejte, dokud úplně nevychladnou. Dýňová semínka jsou také pikantním doplňkem salátů.

8. Lněná semínka

Jedna polévková lžíce celých lněných semínek obsahuje 40 miligramů hořčíku. Pokud si na jogurt nebo cereálie posypete mletá lněná semínka, budete mít zdravou snídani. Lžíce lněných semínek obsahuje více než polovinu denního doporučeného příjmu omega 3 mastných kyselin, dále obsahují vlákninu a antioxidanty.

Lněná semínka mají oříškovou chuť, a proto se hodí do jogurtu či cereálií nebo do smoothie. Jen je důležité je před konzumací namlít (nebo koupit mleté), protože jinak tělem jen projdou, aniž by je strávily, a tím pádem z nich nebudete mít žádný užitek.

9. Brokolice

65 gramů vařené brokolice obsahuje 51 miligramů hořčíku a více vitamínu C než pomeranč.

Nejvíce živin z brokolice získáte, pokud ji budete jíst syrovou nebo lehce podušenou a v kombinaci s rajčaty.

10. Hrách

130 gramů hrášku obsahuje 48 miligramů hořčíku a téměř denní dávku vitamínu C. Hrách je také dobrým zdrojem bílkovin, draslíku a vitamínu A.

Hrášek rychle orestujte nebo přidejte do salátu, uvařte vydatnou hráškovou polévku, připravte rýžové biji, přidejte do těstovin a mladý hrášek můžete jíst syrový.