Kopřivový čaj je pro naše zdraví zázračný

Kopřivový čaj se vyrábí z byliny zvané kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) . Je to rostlina, která roste v mnoha částech světa, v Evropě, Severní Americe, Asii a Africe.

Kopřiva byla chvíli opomíjena, ale naštěstí se začala stále více využívat k různým účelům. Od pradávna se kopřiva používala jako lék i potravina a její léčivé vlastnosti jsou nenahraditelné i dnes.

Málokterá rostlina má tak velký seznam prokázaných léčivých účinků na lidské zdraví jako kopřiva: alergie, nachlazení, dna, revma, ischias, onemocnění jater, žluč a slezina. Špatné trávení, hubnutí, vředy žaludku a dvanáctníku, cukrovka, ledvinové kameny, zánět močového měchýře, chudokrevnost , kožní onemocnění, zdraví vlasů. Zrychluje metabolismus, posiluje imunitu, předchází zánětům, zastavuje krvácení. Stimuluje obnovu buněk a napomáhá tak při obnově chrupavkové tkáně. Výčet léčivých účinků kopřivy zahrnuje nejzávažnější onemocnění, jako je rakovina sleziny a leukémie…

Kopřivový čaj na hubnutí
Jednou z nejznámějších vlastností kopřivového čaje je hubnutí. Jedním z důvodů je jistě to, že kopřiva je diuretikum, přesněji řečeno působí tak, že stimuluje tok moči. Pomůže to lidem, kteří mají problémy s ledvinovými kameny , ale i lidem, kteří chtějí zhubnout, protože vyloučí z těla přebytečné tekutiny.

Kopřivový čaj kromě stimulace vylučování tekutiny také zlepšuje práci trávicího systému. Funguje tak, že urychluje metabolismus, což pomáhá při hubnutí. Existuje také názor, že bylinné čaje, zejména tento vyrobený z kopřivy, pronikají hluboko do buněk a vyživují je. To by znamenalo, že snížíme naši potřebu jíst.

Jak ho připravit?
Pokud si připravujete čaj z čerstvě natrhaných kopřiv, pak nasekejte asi 50 gramů listů a vařte je 15 minut v litru vody. Nechte osm hodin odstát, pak klidně konzumujte. Pokud kopřivu sušíte , připravte ji jako každý jiný přírodní čaj: sušenou kopřivu vložte do vroucí vody a nechte 10 až 15 minut.

Pokračování na další straně