Játra očistíme. Jaká jídla tento důležitý orgán miluje a která by měla být z vašeho jídelníčku vyloučena?

Co mají játra ráda?

V lidském těle nejsou žádné nedůležité orgány.-5

Játra chrání tělo před škodlivými látkami. Zdravé potraviny pomáhají obnovit funkci jater.

„Játerní“ vitamíny – A, E, omega-3 mastné kyseliny, riboflavin (vitamín B 2), kyselina lipoová. Právě potřeba takových jaterních vitamínů diktuje soubor produktů, které pomáhají orgánu správně fungovat.

Sladkosti – džem, pastilka, marmeláda, med.

Vejce – pro játra je těžké pracovat se sádlem, máslem atd., ale snadno stravitelné bílkoviny z vajec budou prospěšné.

Fermentované mléčné výrobky – kefír, jogurt, tvaroh, sýr.

Ryby – nízkotučné odrůdy.

Kaše – pro správnou funkci jater jsou důležité zdroje vitamínů skupiny B a vlákniny, a to jsou především celozrnné cereálie a otruby.

V lidském těle nejsou žádné nedůležité orgány.-6

Zelenina a ovoce – pečená jablka, banány, broskve, meruňky, švestky, tomel, hrušky. Zelenina – dýně, mrkev, řepa, batáty, květák, cuketa a tykev, kopr, petržel.

Ořechy – obsahuje arginin, který pomáhá játrům plnit jejich přímou povinnost – filtraci.

Česnek – v něm obsažený selen a allicin napomáhá čištění jater.

Rostlinné oleje – vitamíny A a E rozpustné v tucích, vitamín B12, kyselina lipoová, omega-3 jsou více než obsaženy v oleji a jsou nezbytné pro funkci jater.

Kysané zelí a další kvašená zelenina pomáhají játrům udržovat rovnováhu voda-sůl, odstraňovat produkty látkové výměny a bojovat s případnou intoxikací.

Avokádo – antioxidant obsažený v avokádu pomáhá neutralizovat volné radikály, toxiny, napomáhá tvorbě nových buněk a obnovuje játra.

Oves – má detoxikační účinek, podporuje látkovou výměnu a zajišťuje obnovu jater. Oves je bohatý na vlákninu a tráví se pomalu, což je důležité pro lidi s tukovým onemocněním jater.

Červená řepa – betanin, který dodává této zdravé zelenině červenou barvu, působí protizánětlivě a detoxikuje. Flavonoidy a beta-karoten zlepšují funkci jater a podporují proces čištění.

Sušené ovoce – rozinky, sušené meruňky, fíky, sušené švestky.

V lidském těle nejsou žádné nedůležité orgány.-7

Mořská řasa – její listy se skládají z 5% solí kyseliny alginové.Algináty vážou některé chemicky aktivní sloučeniny a také soli těžkých kovů, čímž pomáhají játrům čistit tělo od škodlivých látek.

Maso – hovězí, telecí, kuřecí.

Co játra nemají ráda?

  1. Játra nejsou líný orgán, takže je vysoce nežádoucí ubírat jim práci. Nadměrné používání metod detoxikace organismu ho zbavuje schopnosti vykonávat jeho přímou práci.
  2. Rychlé občerstvení, margarín a jiné tuhé tuky,
  3. luštěniny,
  4. tučná jídla – sýr, zakysaná smetana, ryby atd.,
  5. houby, ředkvičky, ředkvičky,
  6. kyselé ovoce a bobule,
  7. produkty obsahující rafinovaný cukr, dusičnany, antibiotika, hormony, zvýrazňovače chuti, barviva.
V lidském těle nejsou žádné nedůležité orgány.-8

Zdravý životní styl a správná výživa pomohou udržet zdraví jater až do vysokého věku. Mnoho lidí ani nepřemýšlí o důsledcích, dokud „pečený kohout nekluje“.

Častější hýčkání jater správnými potravinami, aktivní životní styl a přechod na pozitivní myšlení jsou skoky a hranicemi ke zdravému životu.