Co mají játra ráda?
Játra chrání tělo před škodlivými látkami. Zdravé potraviny pomáhají obnovit funkci jater.
„Játerní“ vitamíny – A, E, omega-3 mastné kyseliny, riboflavin (vitamín B 2), kyselina lipoová. Právě potřeba takových jaterních vitamínů diktuje soubor produktů, které pomáhají orgánu správně fungovat.
Sladkosti – džem, pastilka, marmeláda, med.
Vejce – pro játra je těžké pracovat se sádlem, máslem atd., ale snadno stravitelné bílkoviny z vajec budou prospěšné.
Fermentované mléčné výrobky – kefír, jogurt, tvaroh, sýr.
Ryby – nízkotučné odrůdy.
Kaše – pro správnou funkci jater jsou důležité zdroje vitamínů skupiny B a vlákniny, a to jsou především celozrnné cereálie a otruby.
Zelenina a ovoce – pečená jablka, banány, broskve, meruňky, švestky, tomel, hrušky. Zelenina – dýně, mrkev, řepa, batáty, květák, cuketa a tykev, kopr, petržel.
Ořechy – obsahuje arginin, který pomáhá játrům plnit jejich přímou povinnost – filtraci.
Česnek – v něm obsažený selen a allicin napomáhá čištění jater.
Rostlinné oleje – vitamíny A a E rozpustné v tucích, vitamín B12, kyselina lipoová, omega-3 jsou více než obsaženy v oleji a jsou nezbytné pro funkci jater.
Kysané zelí a další kvašená zelenina pomáhají játrům udržovat rovnováhu voda-sůl, odstraňovat produkty látkové výměny a bojovat s případnou intoxikací.
Avokádo – antioxidant obsažený v avokádu pomáhá neutralizovat volné radikály, toxiny, napomáhá tvorbě nových buněk a obnovuje játra.
Oves – má detoxikační účinek, podporuje látkovou výměnu a zajišťuje obnovu jater. Oves je bohatý na vlákninu a tráví se pomalu, což je důležité pro lidi s tukovým onemocněním jater.
Červená řepa – betanin, který dodává této zdravé zelenině červenou barvu, působí protizánětlivě a detoxikuje. Flavonoidy a beta-karoten zlepšují funkci jater a podporují proces čištění.
Sušené ovoce – rozinky, sušené meruňky, fíky, sušené švestky.
Mořská řasa – její listy se skládají z 5% solí kyseliny alginové.Algináty vážou některé chemicky aktivní sloučeniny a také soli těžkých kovů, čímž pomáhají játrům čistit tělo od škodlivých látek.
Maso – hovězí, telecí, kuřecí.
Co játra nemají ráda?
- Játra nejsou líný orgán, takže je vysoce nežádoucí ubírat jim práci. Nadměrné používání metod detoxikace organismu ho zbavuje schopnosti vykonávat jeho přímou práci.
- Rychlé občerstvení, margarín a jiné tuhé tuky,
- luštěniny,
- tučná jídla – sýr, zakysaná smetana, ryby atd.,
- houby, ředkvičky, ředkvičky,
- kyselé ovoce a bobule,
- produkty obsahující rafinovaný cukr, dusičnany, antibiotika, hormony, zvýrazňovače chuti, barviva.
Zdravý životní styl a správná výživa pomohou udržet zdraví jater až do vysokého věku. Mnoho lidí ani nepřemýšlí o důsledcích, dokud „pečený kohout nekluje“.
Častější hýčkání jater správnými potravinami, aktivní životní styl a přechod na pozitivní myšlení jsou skoky a hranicemi ke zdravému životu.