Játra očistíme. Jaká jídla tento důležitý orgán miluje a která by měla být z vašeho jídelníčku vyloučena?

Játra jsou klasifikována jako trávicí orgán, protože produkuje žluč (žluč zajišťuje přechod od žaludečního trávení k trávení střevním) a je zodpovědná za produkci těch enzymů, které jsou nezbytné pro rovnoměrné vstřebávání potravy a zároveň ničí toxiny.

Hlavní funkce jater:

Bariérová, trávicí, detoxikační, syntéza a ukládání živin, hormon.

  • všechny typy metabolismu (bílkoviny, tuky, voda, sacharidy, pigmenty);
  • čištění krve – odstranění toxinů, xenobiotik, neutralizuje cizorodé látky: alergeny, hormony, zbytky nepotřebných léků, přeměňuje je na neškodné sloučeniny, které lze snadno odstranit z těla atd.;
  • kontrola gastrointestinálního traktu;
  • je zodpovědný za inaktivaci hormonálních látek, které ovlivňují činnost štítné žlázy, pohlavních orgánů a slinivky břišní.
  • zodpovědný za rozpad hemoglobinu;
  • zodpovědný za syntézu látek nezbytných pro stabilní fungování celého organismu: triacylglycerol, glukóza, fosfolipidy, lipoproteiny, vyšší mastné kyseliny;
  • slouží jako zásobárna glykogenu, železa, vitaminů D a A rozpustných v tucích a vitaminu B12 rozpustného ve vodě;
  • vylučování bilirubinu, cholesterolu, žlučových kyselin, železa a některých dalších funkcí.

Pokud dojde k narušení fungování orgánu, mohou to mít za následek různé nepříjemné pocity a výskyt nemocí. Podle WHO zaujímá rakovina jater „čestné“ 6. místo v žebříčku rakovinových onemocnění po celém světě. Podle statistik mezi těmi, kteří u nás umírá v nemocnicích na onemocnění trávicího ústrojí, každý třetí pacient umírá na komplikace jaterní cirhózy.

Konzumace tučných jídel a alkoholu ničí jaterní buňky a automaticky narušuje činnost žlučníku, slinivky břišní a střev. Tyto orgány pracují ve vzájemném spojení.

játra a slinivka – žluč ovlivňuje slinivku břišní, zvyšuje aktivitu jejích enzymů, zejména lipázy. Funkce jater a slinivky břišní se prolínají a úzce souvisí s fungováním celého trávicího systému člověka.

játra a střeva – játra ovlivňují proces „vstřebávání“ živin střevními klky, zejména vstřebávání mastných kyselin a průběh metabolismu tuků.

Pro orgán nepříznivé faktory:

špatné návyky, fyzická nečinnost, nezdravá strava, časté diety, nekontrolované užívání léků, virové účinky na jaterní tkáň.

Jak o sobě dají játra vědět, když nejsou v pořádku?

  • řídká stolice,
  • bolest v pravém hypochondriu,
  • změna barvy kůže a skléry očí atd.

Přes všechna neuspokojivá data je naše tělo velmi promyšleným mechanismem. Dobrou zprávou je, že jaterní buňky se mohou regenerovat. Pokud byl lalok resekován a bylo zachováno alespoň 20-25%, lékaři zaznamenali jeho obnovu. Tento proces není rychlý, může trvat několik měsíců až několik let, v závislosti na věku a životním stylu jedince.

Pokračování na další straně