– Lžička heřmánku a třezalky ve 2 dl vody
– Lžička heřmánku a šalvěje ve 2 dl vody
– Lžička šalvěje, heřmánku a petrželky ve 2 dl vody
– Lžička šalvěje, heřmánku a ijirotu ve 2 dl vody
– lžíce heřmánku a šalvěje, lžička petrželky a máty v 5 dl vody
– polévková lžíce heřmánku, proskurníku a květů proskurníku a podbílku v 5 dl vody
– Lžíce květu růže, květu růže, bílého a černého proskurníku a bílého v 5 dl vody
– lžíce šalvějových listů, máty, tymiánu, tymiánu a fenyklu v 1 litru vody
– Dvě polévkové lžíce ijirot a marshmallow v 1 litru vody
– lžíce kdoule, jablka, černého proskurníku, šalvěje a listů šalvěje v 5 dl vody
– Lžíci heřmánku, máty, šalvěje a anýzu v 5 dl vody
– polévkovou lžíci poupat a okvětních lístků růží, lžičku heřmánku a meduňky v 1 litru vody
– lžíce proskurníku a kořenů lékořice, lžička šalvěje a máty v 5 dl vody – lžíce listů jahod, ostružin, malin a rybízu v 5 dl vody
– Lžíci žáhy a kořene žáhy, lžičku šalvěje, máty, tymiánu a heřmánku v 1 litru vody.
Jak připravovat a používat čaje
Všechny uvedené směsi můžete připravit následujícím způsobem.
K přípravě se používají suché a nasekané bylinky, podle zadaných rozměrů malých a velkých lžiček. Umístěte rostliny do květináče, zalijte vroucí vodou a ihned přikryjte.
Po vychladnutí čaj sceďte a kloktejte. Po každém kloktání čaj vypijte. Dělejte to alespoň 3x denně.
Seznam bylinek je obsáhlý, ale můžete si připravit tu, na kterou máte suroviny. Pokud se v některé ze zmíněných rostlin nevyznáte.