Česneková pasta na zimu: lze přidávat do polévek, dušených pokrmů, omáček a dokonce mazat na sendviče

V zimě všichni pociťujeme nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Snažíme se proto v létě vyrábět co nejvíce konzerv. Chceme vám prozradit, jak připravit česnekovou pastu na zimu, která okoření každé jídlo. Tyto pasty lze přidávat do polévek, dušených pokrmů, omáček a dokonce je mazat na sendviče.

Pikantnost česneku zůstane po celý rok. Navíc u každého produktu nebudete muset loupat česnek. Do polévky můžete jednoduše přidat lžíci nebo dvě a užívat si příjemnou chuť.

Na česnekovou pastu budete potřebovat:

  • 250 g česneku
  • 1 lžička soli
  • 30 ml olivového oleje
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy

Způsob přípravy:

Připravte si 300 ml sterilizovanou suchou sklenici. Tuto pastu je nejlepší skladovat v malých sklenicích, takže česnekovou pastu můžete dát do ještě menších sklenic.

250 g česneku oloupejte a rozdrťte elektrickým mixérem do hladka.

Do mixéru přidejte 1 lžičku soli, 1 lžíci citronové šťávy a 30 ml olivového oleje. Znovu prošlehejte česnekovou pastu.

Směs nalijte do čisté sklenice, navrch nalijte 1 lžíci olivového oleje a uzavřete víčkem.

Česnekovou pastu lze skladovat v lednici nebo mrazáku. V mrazáku nezmrzne na led, lze jej tedy stáčet i po menších porcích a přikrýt potravinářskou fólií.

Pokračování na další straně