Cukrů je mnoho druhů a každý z nich má na naše zdraví jiný vliv, ale glukózo-fruktózové sirupy patří k těm nejnebezpečnějším, a zároveň nejrozšířenějším.
Především je třeba připomenout, že lidské orgány pracují na glukóze. Fruktóza je naopak dvakrát sladší než glukóza, proto ji výrobci často volí jako sladidlo.
Vzhledem k tomu, že fruktóza je nedílnou součástí ovoce, mnoho lidí si myslí, že fruktóza je proto zdravější než běžný cukr, což v žádném případě není pravda.
Když přijímáte fruktózu prostřednictvím ovoce, přijímáte také vlákninu, vodu, vitamíny, pektin a další ingredience, které i přes fruktózu udrží hladinu cukru v krvi stabilní a zasytí. Průmyslová fruktóza je úplně jiný příběh.
Totiž průmyslová fruktóza používaná v potravinářském průmyslu se získává uměle ze škrobu, nejčastěji z kukuřice. Někde se tomu říká „kukuřičný sirup“ (nezapomeňte, že mezi 70-80 procenty kukuřice na světě je GMO).
Výsledná sirupová směs je směsí glukózy a fruktózy v různých poměrech. Glukózový sirup, fruktózový sirup, glukózo-fruktózový sirup, vysokofruktózový sirup jsou různé názvy (určené tímto poměrem) pro takový sirup.
Tento sirup najdete většinou ve všech průmyslových potravinách, zejména sladkostech, a podle posledních výzkumů je jednou z největších příčin obezity a různých metabolických syndromů.
Pokračování na další straně