POTÍTE SE V SEDĚ? ZVÝŠENÉ POCENÍ MŮŽE ZNAČOVAT VÁŽNÝ PROBLÉM: Zde je to, co se děje ve vašem těle

Problém, který může být velmi nepříjemný, je jedním z příznaků zánětu…

Pocení je pro vaše tělo stejně důležité jako jídlo. S pomocí několika milionů potních žláz (jejichž činnost je regulována centrálním nervovým systémem prostřednictvím periferních nervů) se tělo potí, aby regulovalo tělesnou teplotu, což je životně důležitý mechanismus.

Tělo pocením ztrácí určité množství energie – ochlazuje se. To je zvláště nutné po námaze nebo vystavení vysokým teplotám, a to i při horečce způsobené nemocí. Člověk ztrácí póry na pokožce denně od 0,5 do 0,7 litru tekutin, a to pokud je v chlazeném prostoru, v horku samozřejmě mnohem více (přes 2 a půl litru).

Pokud by nedocházelo k procesu pocení, tělesná teplota by stoupla o několik stupňů, což by dlouhodobě poškozovalo životní funkce těla.

Potní žlázy jsou rozmístěny po celém těle a produkují více či méně potu, většinou tam, kde se žlázy nacházejí ve skupinách: na dlaních, v podpaží, na chodidlech a na pokožce hlavy.

Existuje uražený názor, že pocení je zdravé, protože odvádí z těla toxiny a škodlivé produkty látkové výměny, ale je to pravda jen částečně. Pot obsahuje také chlorid sodný (kuchyňská sůl) a některé usazené látky jako kyselina mléčná a elektrolyty (sodík, draslík), to vše je nezbytné pro fungování našeho těla.

Pokračování na další straně