MÁTE LIŠEJNÍKY NA SVÉ KŮŽI! Všimněte si, prosím, TĚCHTO PŘÍZNAKŮ: Zde je to, co potřebujete vědět

Lišejníky na kůži jsou pravděpodobně nejčastějším typem infekce, která se vyvíjí na horní vrstvě kůže. Ale lišejník jako diagnóza v dermatologii ve skutečnosti neexistuje. Tento jev, kterému lidově říkáme ‚lišejník‘, se nejčastěji vyznačuje červenou kruhovou vyrážkou. Červené kruhy na kůži mohou, ale také nemusí způsobovat svědění.

Lišejník může být způsoben houbovou infekcí nebo houbami rodu Epidermophyton, Microsporum a Trichophyton. Lišejník se může vyskytovat v jakémkoli ročním období, ale nejčastěji se vyskytuje v letních měsících. Plísňové infekce jsou o něco častější během puberty. U dětí se nejčastěji projevují na pokožce hlavy.

Infekce herpes zoster se často šíří přímým kontaktem kůže na kůži s infikovanou osobou nebo zvířetem. Infekce se může přenést i prostřednictvím zvířete při kontaktu s člověkem a používáním kontaminovaných předmětů, jako jsou čepice, hřebeny, boty, ponožky atd. Povrchové a podkožní mykózy vytvářejí charakteristické léze, ale přesto může lišejník velmi dobře napodobovat jiné typy infekce nebo nemoci.

Při léčbě lišejníků se používají antimykotika. Na tyto léky obvykle reagují mírné lišejníky, zatímco v případě těžších infekcí se agresivnější léky obvykle používají v kombinaci po dobu několika týdnů.

Infekčnost a přenos lišejníků

Jak jsme již uvedli, lišejník je vyrážka na kůži charakteristického kruhového tvaru. Může být červená, ale často se projevuje ve formě stříbřitých skvrn na kůži. Skvrny se mohou odlupovat a svědit a kroužky z infekce se v pokročilých stádiích postupně šíří ven. Ve středu kruhu lišejník ustupuje a kůže získává normální barvu.

Lišejník je extrémně nakažlivý a snadno se přenáší kontaminovanými předměty.

Pokračování na další straně