DOKTOR OBJEVIL: Jablečný ocet je nejlepší lék na těchto 23 nemocí, ale všichni ho pijí nesprávně

„Bůh dal lidem na podzim dva hlavní plody – jablka a hrozny,“ řekl doktor Voja a zmínil protirakovinnou látku, která se nachází v hroznech, ale i v jablkách, což je antioxidant resveratrol,“ řekl gastroenterolog prof. Dr. Vojislav. Perisic.

„V jablkách je ho méně, ale je. Je tam i vitamín E, kvercetin, jablka jsou zázrak! Je v něm 90 aktivních chemických látek,“ říká a vysvětluje, že i výrobek z tohoto ovoce je velmi dobrý pro zdraví.

„Jablečný ocet se hodně zmiňuje v různých tipech. Je sice kyselý, ale když se prakticky po pár centimetrech dostane do dutiny ústní, jeho obsah se stane zásaditým. A nemá ten škodlivý kyselý efekt. Je velmi osvěžující,“ řekl profesor, který anekdotu vyprávěl, když se velmi unavený vracel z cesty, když se napil jablečného octa, který ho posilnil.

Někdo mu říká elixír života a kromě povzbuzení metabolismu jablečný ocet předchází kardiovaskulárním onemocněním, snižuje špatný cholesterol, posiluje imunitní systém a snižuje riziko rakoviny.

Jablečný ocet zlepšuje činnost střev, ledvin, močového měchýře, kůže a celého dýchacího ústrojí. Kyselina octová v jablečném octu zabraňuje kyselině opustit žaludek. To usnadňuje trávení potravy bez refluxu, nadýmání a plynatosti a zklidňuje pálení žáhy.

Jablečný ocet skvěle regeneruje organismus. Odebírá se neředěný, 30-40 ml, ale přidá se trochu medu. A to nejen kvůli chuti, ale také kvůli protizánětlivým účinkům, které med má. Kyselina z jablečného octa obnovuje naše sliznice, je to pro ně potrava,“ poznamenává doktor Voja a upozorňuje, že tyto dvě potraviny jsou pro zdraví dospělých i dětí nejlepší.

„Je podzim, vezměte si jablka a hrozny. Nepotřebujete probiotika, nepotřebujete imunoterapii. Jednou musí dítě sníst hrozny a dvě jablka, jedno k snídani, druhé k obědu. Jím ovoce na dlouhou dobu,“ řekl TV Prva doktor Perisic.

A zda je lepší jablka oloupat nebo jíst se slupkou, říká gastroenterolog:

„Je lepší je 15-20 minut prát, aby se z potahu odstranily aktivní chemikálie, než je loupat. Stačí 15 minut, umýt a otřít,“ uzavřel lékař.

Pokračování na další straně