Vždy když narazím na výhodnou cenu jahod, připravím si tento lahodný dezert: Velmi návykový a zároveň jednoduchý na přípravu

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C, vymažte dortovou formu a dno vyložte pečicím papírem. V hluboké míse vyšlehejte 3 vejce do pěny. Přidejte po troškách moučkový a vanilkový cukr a pokračujte ve šlehání, dokud nebude světlé a napěněné. Přidejte smetanu a rostlinný olej a pokračujte ve šlehání při střední rychlosti elektrickými šlehači, dokud nevznikne světlá, hladká a homogenní směs.

V samostatné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva. Tyto dvě přísady dobře promíchejte a za stálého míchání přidávejte po lžících do vaječné směsi. Vypracujte hladké, řídké těsto. Očistěte jahody a odstraňte modré stopky. Polovinu jahod nakrájejte na malé kostičky a druhou polovinu nechte jen rozkrojenou na polovinu. Přibližně polovinu připraveného těsta nalijte do připravené dortové formy a povrch uhlaďte stěrkou. Na povrch náhodně naaranžujte nadrobno nakrájené jahody.

Tuto vrstvu jahod pokryjte zbývajícím těstem, opět uhlaďte a rovnoměrně po celé ploše dortu rozložte rozkrojené jahody řeznou stranou dolů. Vložte dortovou formu do předehřáté trouby a pečte asi 50 minut. Propečení koláče zkontrolujte pomocí špejle. Když je koláč upečený, vyjměte ho z trouby a nechte pomalu vychladnout. Pomocí nože odřízněte vnitřní okraj dortu od stěn formy a opatrně jej vyjměte na tác nebo talíř. Nakonec povrch dortu posypeme moučkovým cukrem.

Podívejte se na recept ve videu.