Všichni jsme toto malé ovoce znali jako děti. Jsou životně důležité pro játra, plíce a kůži. A mají mnoho dalších zdraví prospěšných účinků

Sléz jsou nádherné květiny, potěší nejen svým vzhledem, ale také přinášejí mnoho zdravotních výhod!

Obsahují především  blahodárný sliz , který vytváří na sliznici ochranný film a zabraňuje tak nepříjemnému podráždění krku způsobenému kašlem. Listy, plody, stonky a květy lze jíst syrové, dušené, vařené, pečené atd.

Zdravotní vlastnosti slézu:

  • Silná podpora imunitního systému,  profylaxe proti chřipce nebo rýmě.
  • Antiseptický a detoxikační účinek.
  • Podporuje trávení a čistí žaludek a střeva, pomáhá při průjmech a plynatosti.
  • Čistí močové cesty a ledviny.
  • Tlumí průjem.
  • Čistí játra, urychluje jejich regeneraci a odvádí z těla škodlivé látky.
  • Odstraňuje záněty v ústech a horních cestách dýchacích, podporuje vykašlávání, rozpouští hleny.
  • Hojí a dezinfikuje rány , podporuje lepší hojení ran, odstraňuje otoky, odstraňuje svědění, hojí a zklidňuje popáleniny.
  • Může být také použit k výplachu krku, úst a hrtanu při bakteriálních a virových infekcích.
  • Sliz obsažený v rostlině také zklidňuje podráždění sliznice trávicího traktu způsobené škodlivými látkami nebo léky.

Pokračování na další straně