Sléz jsou nádherné květiny, potěší nejen svým vzhledem, ale také přinášejí mnoho zdravotních výhod!

Obsahují především blahodárný sliz , který vytváří na sliznici ochranný film a zabraňuje tak nepříjemnému podráždění krku způsobenému kašlem. Listy, plody, stonky a květy lze jíst syrové, dušené, vařené, pečené atd.
Zdravotní vlastnosti slézu:
- Silná podpora imunitního systému, profylaxe proti chřipce nebo rýmě.
- Antiseptický a detoxikační účinek.
- Podporuje trávení a čistí žaludek a střeva, pomáhá při průjmech a plynatosti.
- Čistí močové cesty a ledviny.
- Tlumí průjem.
- Čistí játra, urychluje jejich regeneraci a odvádí z těla škodlivé látky.
- Odstraňuje záněty v ústech a horních cestách dýchacích, podporuje vykašlávání, rozpouští hleny.
- Hojí a dezinfikuje rány , podporuje lepší hojení ran, odstraňuje otoky, odstraňuje svědění, hojí a zklidňuje popáleniny.
- Může být také použit k výplachu krku, úst a hrtanu při bakteriálních a virových infekcích.
- Sliz obsažený v rostlině také zklidňuje podráždění sliznice trávicího traktu způsobené škodlivými látkami nebo léky.
Pokračování na další straně