Vejce jsou zdraví prospěšná pro každého. Neměla by se však konzumovat v nadměrném množství. Vejce jsou známá jako vysoce výživná potravina, bohatá na důležité živiny, jako jsou vitaminy, minerály, antioxidanty, bílkoviny a tuky. Ve většině zemí, kde jsou vejce snadno dostupná, je proto mnoho lidí raději konzumuje.
Dr. Chris Gunners říká, že někteří lidé dokonce začali jíst vejce denně, aby maximalizovali zdravotní přínosy pravidelné konzumace vajec. Vejce a cholesterol Není pochyb o tom, že vejce obsahují více cholesterolu než jiné potraviny. Mnoho lidí však zapomíná, že vejce obsahují také prospěšné bioaktivní látky a další živiny, které bojují proti mnoha nemocem. Podle nového výzkumu nemusí být souvislost mezi konzumací vajec a zvýšeným rizikem srdečních onemocnění tak silná, jak se dříve myslelo. Mnoho zdravotních směrnic a doporučení zmírnilo omezení, která byla kdysi kladena na konzumaci vajec.
Kolik vajec můžete denně sníst?
Rizika spojená s konzumací příliš velkého množství vajec se u jednotlivých osob liší. Faktory, jako je genetika, rodinná anamnéza, způsob přípravy vajec, celková strava a místo, kde žijete, mohou ovlivnit, kolik vajec můžete bezpečně sníst za den. V úvahu je však třeba brát i celkový cholesterol z jiných potravin. Naopak byste neměli konzumovat vejce, pokud máte nízkou hladinu cholesterolu. Většina studií však ukazuje, že pro zdravé dospělé osoby s normální hladinou cholesterolu a bez významných rizikových faktorů srdečních onemocnění je zcela bezpečné jíst dvě až tři vejce denně.
Toto množství může také přinést řadu zdravotních výhod, například snížení hmotnosti a budování svalové hmoty: Malá studie na 38 zdravých dospělých osobách zjistila, že konzumace pouhých tří vajec denně zlepšuje jak hladinu zdravého cholesterolu, tak hladinu špatného cholesterolu, a že mezi nimi existuje rovnováha. a udržování rovnováhy mezi nimi.
Pokračování na další straně