Toto je u nás doma oblíbené jídlo! Recept na poctivou křenovou omáčku, která chutná každému

Postup:
Na dvou lžících másla nebo rostlinného másla osmahneme tři lžíce hladké mouky. Pokud nemáme hladkou mouku, lze použít i mouku polohrubou. Někdo má dokonce raději, když má omáčka mírnou „texturu“, kterou jí polohrubá mouka dodá. Z másla a jíšky připravíme zlatou voňavou jíšku.

Jíšku zalijeme hovězím vývarem (půl až třičtvrtě litru). Protože v některých rodinách mají rádi křenovou omáčku k vařenému přednímu hovězímu, nemělo by být o hovězí vývar při vaření křenové omáčky nouze. Nevaříme-li hovězí a vývar nemáme, zalijeme jíšku vodou.

Vzniklou omáčku důkladně provaříme (asi deset minut). Neměly by v ní být hrudky jíšky. Potom přilijeme kelímek poctivé sladké smetany (takzvané ke šlehání), přivedeme k varu a zkorigujeme hustotu: když je omáčka řídká, zahustíme ji ještě lžící mouky vyšlehané v troše vody nebo mléka. Příliš hustou omáčku trochu zředíme (vývarem, vodou, mlékem). Přidáme tři vrchovaté lžíce strouhaného čerstvého nebo konzervovaného křenu a necháme „prochutit“ varem.

Odstavíme z plotny a dochutíme solí, cukrem, citrónovou šťávou nebo octem (přidáváme po lžičkách, aby se nám „neodtrhla ruka“). Doladíme do příjemné mírně sladkokyselé chuti. Dochucování provádíme mimo plotýnku proto, že když přidáme do omáčky cukr, hrozí nevratné připálení. Křenovou omáčku podáváme k vařenému hovězímu masu, k vařenému uzenému nebo s kouskem tepelně upravené dobré šunky. Kdo nemá rád maso, pochutná si na křenové omáčce s vařeným vejcem. Jako tradiční přílohu podáváme housku nebo karlovarský knedlík, varianta s vařeným vejcem chutná i s bramborami.

Zdroj.somzena