TO JSOU PRVNÍ PŘÍZNAKY RAKOVINY ŽALUDKU, ŘÍKÁ SE MU TICHÝ ZABIJÁK: Nesmíte je ignorovat! POKUD TO CÍTÍTE, OKAMŽITĚ VYHLEDEJTE K LÉKAŘE

Nádory žaludku jsou druhou nejčastější příčinou rakoviny na světě. 85 % z nich jsou adenokarcinomy žaludku a 15 % jsou lymfomy, gastrointestinální stromální tumory (GIST) a leiomyosarkomy. Stejně jako u většiny nemocí za vznik této rakoviny může strava. Žaludek je nejširší částí trávicí trubice. Nachází se mezi jícnem a tenkým střevem. Zde začíná trávení potravy.

Onemocnění je 1,5–2krát častější u mužů, nejčastěji se objevuje po 50. roce života. Mezi potraviny, které ji způsobují, se nejčastěji uvádí uzené a silně solené jídlo (maso), voda s velkým množstvím dusičnanů, udržování připraveného jídla při pokojové teplotě, ale samozřejmě nechybí ani geny.

Kdo dostane rakovinu žaludku?

Riziko rakoviny žaludku se zvyšuje s věkem; jsou to většinou lidé starší 55 let. Muži onemocní dvakrát častěji než ženy. Dlouhodobá infekce bakterií H. pylori, která žije na výstelce žaludku, je jednou z primárních příčin rakoviny žaludku. Riziko rakoviny je vyšší u lidí, kteří mají nebo měli v rodině nemocného příbuzného, ​​spolu s některými vzácnými genetickými poruchami, které zvyšují riziko rakoviny žaludku.

Riziko rakoviny žaludku zvyšuje i strava s vysokým obsahem soli, včetně sušených, uzených a solených potravin, předchozí chirurgická léčba (resekce žaludku), kouření a nadměrná konzumace alkoholu. Je důležité rozpoznat příznaky a léčit je včas.

Pokračování na další straně