V těle máte litry zadržené vody: Zde je 6 způsobů, jak se otoků zbavíte

3) Nedostatek draslíku

Tento důležitý minerál zajišťuje správné fungování tělesných orgánů, tkání i samotných buněk.

Jde o elektrolyt, který se stará o rovnováhu tekutin v těle. Konzumace potravin s vysokým obsahem sodíku, nadměrné pocení při cvičení a nedostatečný příjem potravin s obsahem draslíku vede k vyčerpávání jeho zásob.

To vše pak přispívá ke vzniku otoků.

Kromě toho, nedostatek draslíku vede i spoustě dalších zdravotních problémů jako jsou přibírání, křeče nebo bolesti svalů.

Draslík a sodík se navzájem vytlačují. Zvýšení příjmu draslíku tak vede k vyplavování sodíku prostřednictvím moči, čímž se následně zmírní i otoky v těle.

Draslík se nachází téměř ve všem ovoci, ale nejvíce ho je v melounech, bramborách a banánech. Můžete uvažovat i o jeho doplňování v podobě doplňků stravy.

4) Dehydratace

Nedostatek tekutin vede k dehydrataci těla. V takovém případě tělo začne reagovat tím způsobem, že bude zadržovat vodu, aby přežilo.

Pravidelné pití dostatečného množství vody nebo šťáv bohatých na draslík dokáží odstranit dehydrataci a zároveň i otoky.

Pijte proto dost vody, dokud se zadržená voda nezačne z těla postupně vyplavovat. Během té doby se vyhýbejte kávě, protože ta má dehydratační účinky.

5) Nedostatek hořčíku

Zadržování vody v těle je jedním z příznaků nedostatku hořčíku. Hořčík je nezbytný pro téměř každou tělesnou funkci. Jeho nízká úroveň je pak předzvěstí různých zdravotních problémů.

Podle jedné studie denní příjem hořčíku v množství 200 mg dokázalo snížit zadržování vody u žen s premenstruačním symptomy.

Proto konzumace potravin s vysokým obsahem hořčíku nebo užívání doplňků s kvalitními a snadno vstřebatelnými formami hořčíku výborně zmírňuje a odstraňuje otoky.

Mezi potraviny s vysokým obsahem hořčíku patří:

  • čokoláda
  • listová zelenina
  • avokádo
  • ořechy
  • celozrnné obiloviny
  • hrách
  • špenát
  • jogurt
  • sušené ovoce

6) Nadměrná konzumace zpracovaných potravin

Kromě vysokého obsahu sodíku a cukru jsou pro zpracované potraviny typické i různá umělá sladidla, barviva a jiné toxiny, které poškozují játra a ledviny.

Zvláště nebezpečné jsou umělá sladidla, které vyvolávají v těle chaos, výkyvy inzulínu, hromadění sodíku a následné zadržování tekutin prostřednictvím reabsorpce v ledvinách.

Proto se vyhýbejte zpracovaným potravinám a pravidelně tělo detoxikujte pomocí čerstvých zeleninových a ovocných džusů. Hlavně dbejte na zdraví jater a ledvin, které v tomto procesu hrají klíčovou roli.

Kromě toho, existují některé bylinky, které pomáhají odstraňovat hromadění tekutin v těle.

Mezi ně patří následující byliny s diuretickými účinky:

  • pampeliška
  • kopřiva
  • ibišek
  • česnek
  • fenykl
  • petržel

Sledujte nás na Facebooku

https://www.facebook.com/vseprozdraviezy/?fref=ts